Visszatérő depresszió: mikor állhatunk le a gyógyszerrel?

Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő, hogy az orvos antidepresszánst ír fel a páciensnek. A stresszes életmód, a gazdasági válság családokra gyakorolt hatásai mind szerepet játszanak abban, hogy egyre többen igényelnek ilyen jellegű segítséget.

A boldogító bogyókkal kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy mikor kell szedésüket abbahagyni.

A leállás legnagyobb veszélye, hogy ha a kiváltó okok nem szűntek meg teljesen, a beteg visszaesik depressziós állapotába. A felmérések szerint minden második ember, aki egyszer már folytatott ilyen depresszió elleni kúrát, abbahagyása után ismét rákényszerült a gyógyszerekre. Ráadásul a kúrának másodszor is nekifutók 80százaléka volt kénytelen harmadszorra is elkezdeni a gyógyszerek szedését. Ugyanakkor azoknál, akik nem hagyták abba, 50 százalékkal alacsonyabb volt az esélye a depresszió újbóli kialakulásának.

Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a gyógyszereknek komoly mellékhatásai vannak. Ilyen például az elhízás vagy a szexuális teljesítőképesség csökkenése, míg egyesek az érzelmeik ellaposodásáról számoltak be. A probléma az, hogy bár bizonyos készítményeket kimondottan biztonságosnak találtak, tény, hogy csak néhány évig követték nyomon a pácienseket, ezért tulajdonképpen nincs információ arról, milyen hosszú távú mellékhatásaik vannak egyáltalán. Ráadásul a depresszió egyre fiatalabb korban üti fel a fejét, ezért egy gyógyszerkúra akár több évtizeden át is tarthat.

Ha a kiváltó okok nem szűntek meg teljesen, a beteg visszaesik depressziós állapotába

Az amerikai depressziókutató társaság, az Anxiety & Depression Association of America felmérései szerint a kontinens lakosságának 5 százaléka, mintegy 15 millió ember szenved a depressziótól, igaz, senki sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is okozza a depressziót. Kattintson! A tudósok most az emberei elme vizsgálatával próbálnak rájönni arra, kiknél a legnagyobb a valószínűsége, hogy a leállás után a depresszió visszatér, így próbálják megállapítani, kik azok, akiknek jobb, ha a gyógyszeren maradnak, illetve megpróbálnak pszichológiai kezelést alkalmazni a „visszaesés” ellen.

Az is komoly probléma, hogy az emberek, ha már kicsit jobban érzik magukat, hajlamosak úgy dönteni, inkább leállnak a gyógyszerrel és nem kérik ki orvosuk tanácsát.

Az egyik kutatás során – mikor a női alanyoknak mosolygós, szomorú, mérges vagy semleges arckifejezéseket kellett különböző ideig nézniük – kiderült, hogy a mérges arckifejezést sokáig nézők 60 százalékánál két éven belül visszatért a depresszió. Azok közül, akik kevesebbet nézték a mérges arcot, csak 20 százaléknál újult ki a kóros levertség.

Egy másik esetben a vizsgált alanyok agyát figyelték, miközben különböző érzelmeket (önvád, düh, felháborodás) gerjesztő szövegeket olvastattak fel velük. Az agy két területe, a cinguláris és az anterior kéreg közti kapcsolódás már az olvasás közben is kimutatta, kiknél valószínű, hogy a depresszió visszatér.

A dolog tehát az elmében dől el, most már csak arra kell rájönni, pontosan miképpen, és akkor sokkal precízebben meg lehet tudni, mikor érdemes leállni a gyógyszerekkel.

Forrás: The Wall Street Journal

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: