Újabb dolog derült ki a szemszínünkről

Barna szemű nőknél a sötétebb hónapokban kétszer nagyobb az esélye a depressziós tünetek jelentkezésének.

Kutatók arra jutottak, hogy a sötét szemű nőknél kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik a szezonális depresszió (seasonal affective disorder / SAD), mint a kék szemű férfiaknál. Ennek oka, hogy az őszi, téli hónapokban a sötét szemek kevesebb napfényt engednek át, ami pedig hatással van a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelésére.

A sötét szemekű nőknél kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik a szezonális depresszió
A sötét szemű nők szeme kevesebb fényt enged át. Fotó: Getty Images

"Úgy gondoljuk, hogy a kék szem 10 ezer évvel ezelőtt egy genetikai mutáció során alakult ki annak érdekében, hogy az Egyenlítőtől távolabb élők védve legyenek a sötétebb hónapok depressziós hatásától" - mondta a kutatás vezetője, Lance Workman, a Dél-Wales-i Egyetem professzora.

Az őszi-téli időszakban jelentkező kedvtelenség, levertség sokak számára ismerős állapot, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy meglehetősen súlyos, kóros tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor. Részletek !

A felmérés első részében 175 ciprusi és walesi egyetemi hallgató vett részt. A diákoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük arról, hogy az évszakok változása milyen hatással van a hangulatukra. Az eredmények szerint míg a földrajzi elhelyezkedés nem volt hatással a diákok létérzésére, addig a barna szeműek hangulata sokkal változékonyabb volt, mint a kék szeműeké. Egy második felmérés során aztán 2031 britet kérdeztek meg, amiből kiderült, hogy a nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szezonális depressziótól. A kutatók szerint lehetséges, hogy a nőket evolúciós okokból sújtja jobban a téli depresszió: ha ugyanis visszahúzódóbbak és kevesebb energiát használnak fel, akkor több erejük lesz az utódok gondozására.

Forrás: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra