Újabb dolog derült ki a szemszínünkről

Barna szemű nőknél a sötétebb hónapokban kétszer nagyobb az esélye a depressziós tünetek jelentkezésének.

Kutatók arra jutottak, hogy a sötét szemű nőknél kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik a szezonális depresszió (seasonal affective disorder / SAD), mint a kék szemű férfiaknál. Ennek oka, hogy az őszi, téli hónapokban a sötét szemek kevesebb napfényt engednek át, ami pedig hatással van a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelésére.

A sötét szemekű nőknél kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik a szezonális depresszió
A sötét szemű nők szeme kevesebb fényt enged át. Fotó: Getty Images

"Úgy gondoljuk, hogy a kék szem 10 ezer évvel ezelőtt egy genetikai mutáció során alakult ki annak érdekében, hogy az Egyenlítőtől távolabb élők védve legyenek a sötétebb hónapok depressziós hatásától" - mondta a kutatás vezetője, Lance Workman, a Dél-Wales-i Egyetem professzora.

Az őszi-téli időszakban jelentkező kedvtelenség, levertség sokak számára ismerős állapot, azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy meglehetősen súlyos, kóros tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor. Részletek !

A felmérés első részében 175 ciprusi és walesi egyetemi hallgató vett részt. A diákoknak egy kérdőívet kellett kitölteniük arról, hogy az évszakok változása milyen hatással van a hangulatukra. Az eredmények szerint míg a földrajzi elhelyezkedés nem volt hatással a diákok létérzésére, addig a barna szeműek hangulata sokkal változékonyabb volt, mint a kék szeműeké. Egy második felmérés során aztán 2031 britet kérdeztek meg, amiből kiderült, hogy a nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szezonális depressziótól. A kutatók szerint lehetséges, hogy a nőket evolúciós okokból sújtja jobban a téli depresszió: ha ugyanis visszahúzódóbbak és kevesebb energiát használnak fel, akkor több erejük lesz az utódok gondozására.

Forrás: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +7 °C
Minimum: -5, +3 °C

Gyakoriak lesznek a tartósan borult tájak, napsütésre csak kevés helyen lehet számítnai. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás most is lehet. Időnként megélénkül a délies szél, a legmelegebb órákban 2, 7 fokot mérhetünk. Hétfőn hidegpárnás, frontmentes idő lesz. Most is jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni. A teljesítőképesség is csökken, illetve egyre többeknél jelentkezhetnek fejfájásos tünetek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: