Tudományos bizonyíték a dohányzás újabb ijesztő hatására

Tudományos bizonyítékot találtak arra, hogy a dohányzás a mentális egészséget is súlyosan károsíthatja. Jelentősen növeli egyebek mellett a depresszió és a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

A mentális betegségben szenvedők körében sokkal magasabb a dohányzók aránya, mint az egészségesek között – hangzott el a napokban a Pszichiátriai Királyi Egyetem Nemzetközi Kongresszusán. Kiderült továbbá, hogy Anglia mintegy 6 millió dohányosa közül a becslések szerint 1,6 millió embernek van depressziója és/vagy szorongásos zavara, nagyjából 230 ezren pedig súlyos mentális betegséggel – például skizofréniával vagy bipoláris személyiségzavarral – küzdenek.

Ezen a kongresszuson mutatták be új kutatási eredményeiket a Bristoli Egyetem szakemberei, amelyekről az intézmény oldalán is beszámoltak. Mint írták, sikerült megállapítaniuk, hogy a dohányzás 53-127 százalékkal képes növelni a skizofrénia kialakulásának kockázatát, a depresszió esélyét pedig 54-132 százalékkal fokozza. Az okok megállapításához, valamint a dohányzás egyéb mentális problémákra – például a szorongásra vagy bipoláris zavarra – gyakorolt hatásainak megvizsgálásához azonban további kutatások szükségesek.

depresszió, szorongás, dohányzás, mentális egészség, mentális betegség, mentális probléma
Komoly mentális problémákat okozhat a dohányzás. Fotó: Getty Images

Ördögi kör

A szakértők kiemelték azt is, hogy a mentális betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozóknak meg kell érteniük a dohányzás és a mentális zavarok kapcsolatát. Egyrészről ugyanis a cigarettázás ront a mentális kondíciókon, másrészt viszont a mentális betegség miatt az érintettek hajlamosak egyre többet dohányozni. Így kialakul egy ördögi kör, amelyből igen nehéz szakértői segítség nélkül kikeveredni. Hasznos lenne tehát, ha egyre több dohányos tisztában lenne azzal, hogy a leszokással – de akár csak a naponta elszívott cigaretták számának visszaszorításával is – jelentősen javulhat az általános mentális egészség.

„A dohányzás abbahagyása óta sokkal jobban érzem magam, mind fizikailag, mind szellemileg. Megdöbbentett, hogy a dohányzás lehetett a depresszióm kialakulásának egyik oka. Hiába tudtam, hogy a dohányzással károsítom az egészségemet, amikor nehéz időket éltem, könnyebb volt azt gondolni, hogy a dohányzás segít mentálisan. Mindenkinek meg kell tudnia, hogy ez nem igaz, éppen ellenkezőleg” – figyelmeztetett Joanne Hart, aki egykor dohányzott és depresszióval is küzdött, leszokása óta azonban felépült.

A kongresszuson elhangzott fontos megállapításokat és azok bizonyítékait egyébként a brit kormánnyal is megosztották, hogy segítsék az éppen kidolgozás alatt álló új, a dohányzást kontrolláló terv elkészülését. „Már nincs semmi kétségünk afelől, hogy a dohányzás negatívan hat a mentális egészségre. Ennek megoldásának tehát prioritást kell élvezni az új szabályozásban” – szögezte le az új jelentés egyik szerzője, Marcus Munafo professzor. A megoldások közé tartozhat egyebek mellett az, hogy ha az állami egészségügyi ellátás keretében nemcsak a súlyos mentális betegségekkel küzdők kapnak célzott segítséget a leszokáshoz, hanem a gyakori mentális zavarokkal, például szorongással vagy depresszióval élő személyek is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)