A varázsgomba hihetetlen hatása

A varázsgombának hívott hallucinogén kábítószer, pontosabban fő hatóanyaga eredményesen képes enyhíteni a depresszió tüneteit - állítják brit kutatók.

Egereken végzett kísérletek szerint a pszilocibin hasznos lehet a traumatikus emlékek kezelésében. Részletek itt.

A természetben több száz gombafajban is előforduló pszilocibin pozitív hatásairól már korábbi kisebb kutatások is beszámoltak. Ezúttal a londoni Imperial College kutatói igyekeztek választ kapni a kérdésre, hogy valóban lehetséges gyógymódot jelent-e a vegyület a depresszió kezelésében. Ehhez 20 olyan személyt vetettek vizsgálat alá, akinél korábban a hagyományos terápiás eszközök hatástalannak bizonyultak.

A pszilocibin több száz gombafajban is megtalálható a természetben
A pszilocibin több száz gombafajban is megtalálható a természetben

A résztvevőknek előbb egy kisebb, 10 milligrammos dózist adtak a pszilocibinből, majd egy héttel később egy újabb, ezúttal már 25 milligrammos adagot. A depresszió szintjének mérésére szolgáló QIDS-SR16 kérdőív eredményei szerint a második kezelés után egy nappal máris szignifikáns javulás állt be a tesztalanyok tüneteiben, mi több, 12-en legalább 50 százalékos enyhülésről számoltak be. A kísérlet előtt és után egyaránt elkészített agyi felvételek csökkent aktivitásról tanúskodtak az amigdala bal felében, amely régió az érzelmek és a félelem kezeléséért felelős, míg az álmodozásnak és a kevésbé fontos dolgokon morfondírozásnak otthont adó területek felélénkültek.

Utóbbiakra, azaz az alapértelmezett-mód hálózatra hat az úgynevezett elektrokonvulzív terápia ( ECT ) is, közismertebb nevén az elektrosokk-terápia, amely lényegében újraindítja ezt a területet, pontosabban egy nagyon rövid időre lelassítja, hogy aztán gyorsan visszakerüljön alapállapotába. Valami hasonló történik a pszilocibin használatával is, amely szintén újraindítással frissíti az érintett agyi hálózatot, ezáltal enyhítve a depresszió tüneteit még öt héttel a kezelést követően is.

Fontos persze megemlíteni, hogy a kutatás közel sem volt bizonyító erejű, hiszen már önmagában a kis létszám, valamint a kontrollcsoport hiánya is lehetetlenné teszi maradéktalan igazolását, hogy a gombák hallucinogén összetevője képes lenne felvenni a harcot a depresszióval. A mostani tanulmány inkább csak afféle első lépés a téma kutatásában. "Szükség lesz rá, hogy nagyobb csoportokon is megismételjük az eredményeket, mindazonáltal az eddigiek egy izgalmas, biztató lehetőséget jelentenek arra nézve, hogy felfedezzünk egy újfajta kezelési módot" - mondta el David Nutt, a londoni Imperial College pszichofarmakológusa.

Forrás: livescience.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: