Vágások, horzsolások - mikor forduljunk orvoshoz?

A tavasz és a jó idő megérkeztével egyre több időt töltünk a szabadban, a természetben mozogva ugyanakkor könnyebben szerezhetünk kisebb sérüléseket is. Lássuk tehát, hogyan kell helyesen ellátni a különféle sebeket.

Legyen szó akár egy esés következtében szerzett horzsolásról, akár egy krumplipucolás közben megcsúszott kés okozta vágásról, a bőrfelszín folytonosságát megszakító sebek minden esetben megfelelő ellátást igényelnek. Bőrünk ugyanis az első védelmi vonalunk a környezetünkben élő kórokozókkal szemben, ha pedig megsérül, a baktériumok, vírusok és egyéb patogének előtt megnyílik az út szervezetünk felé. Általánosságban elmondható, hogy az esetek többségében otthon is le tudjuk kezelni a kisebb sebeket, olykor azonban javasolt lehet inkább orvoshoz fordulni.

sebtapaszt ragasztanak egy sérült ujjra
Apróbb sebeket otthon is gond nélkül elláthatunk. Fotó: iStock

Az otthoni sebkezelés módja

Horzsolás vagy karcolás esetén a bőr hámrétege dörzsölődik le a vele érintkező durva felületen. Amennyiben a sérülés mélysége eléri az irharétegben lévő idegvégződéseket, úgy erősfájdalomis jelentkezik. Kisebb karcolások esetén elegendő tiszta vízzel lemosni a szennyeződéseket a sebről, a komolyabb horzsolásokat viszont feltétlenül szükséges fertőtleníteni is, majd steril kötéssel befedni. Fontos, hogy mielőtt belefognánk a seb kezelésébe, első lépésként mindig mossunk jó alaposan kezet. Fertőtlenítőszerként válasszunk olyan készítményt, amely nem irritálja a bőrt, nem allergizál, illetve lehetőség szerint legyen színtelen, hogy ne akadályozza a seb gyógyulásának nyomon követését.

Vágásokat különböző tárgyak, így például egy kés, egy olló, egy üvegszilánk vagy akár egy papírlap éle okozhat. E sérülések jellegzetessége, hogy a sebszélek élesek, egymáshoz illeszkedők, ennek köszönhetően pedig a gyógyulás folyamata is rövidebb idő alatt megy végbe. Kisebb kiterjedésű, nem túl mély vágás esetén elegendő, ha elállítjuk a vérzést, majd - kézmosást követően - megtisztítjuk és fertőtlenítjük a sebet, végül összehúzó sebtapaszt helyezünk rá.

Mikor kell orvost hívni?

Akár valamilyen háttérben meghúzódó betegségre is utalhat, ha sebeink nagyon nehezen gyógyulnak.

Azonnal orvoshoz kell fordulni a nagy kiterjedésű, mély sebekkel, illetve ha a seb körül érzéketlenné válik a bőr. Ugyancsak rögtön szakember segítségét kell kérni, amennyiben a vérzés nem áll el, netán idegen tárgy fúródott a sebbe, valamint az állatharapás okozta sérülésekkel, mivel ezek fokozott fertőzésveszélyt hordoznak magukban.

Emellett fontos megemlíteni, hogy olykor a legkörültekintőbb fertőtlenítés ellenére is elfertőződhet a seb. Az érintett területen jelentkező fájdalom, duzzanat és érzékenység, a seb gennyedzése, esetleges kellemetlen szaga egyaránt nagy valószínűséggel arra utal, hogy kórokozók telepedtek meg a sérülés helyén. Bajt jelezhetnek továbbá olyan általános tünetek is, mint a szédülés, a heves szívverés, alázés a rossz közérzet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: