Nagy cukorkalauz - mit adjunk a kicsiknek?

Nyírfacukor, agávészirup, barna cukor, méz, nádcukor? Egyre újabb trendek jelennek meg a táplálkozásban és teljesen el lehet veszni abban az édesítők útvesztőjében. Melyiket adhatjuk nyugodtan a babáknak, kicsiknek?

Az elején pár dolgot érdemes leszögezni: fontos, hogy a baba legelőször a természetes ízekkel ismerkedjen meg. Ha például túl sok édes ízzel találkozik a hozzátáplálásnál, könnyen lehet, hogy el fogja utasítani a nem édes zöldségeket. Olyan extrém trend is felütötte már a fejét, hogy egyenesen cukrozzák a zöldségeket, hogy a kicsik megegyék.

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb, adott esetben light termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Kattintson! Ezzel szemben viszont például a francia hozzátáplálási szokások sok szempontból eltérnek más országokétól. A franciáknál sokkal inkább előtérbe kerülnek a zöldségek és jellemzően zöldségekkelis kezdik az új ételek bevezetését, és egy ízt, zöldséget nagyon sokszor, nagyon sok variációban felajánlanak a kicsiknek. Nem mítosz, tény: ennek is köszönhető talán, hogy a francia felnőttek is több zöldséget esznek.

Viszont az is fontos, hogy az anyatej, a tápszer alapvetően édeskés, tehát ez az íz lesz ismerős a babának, ezért érdemes az elején úgy egyensúlyoznunk az ízekkel, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Rossz hír

Hiába a számtalan új trend, ismeretlen alapanyag, újabb és újabb és egyre drágább összetevő: a cukor alapvetően cukor. Kisebb eltérések lehetnek a tápanyagtartalomban, a vitaminok tekintetében, de a lényegen mindez nem változtat, ahogy ezt Bence Mária dietetikus szakértőtől megtudhattuk.

Nem mindegy az sem, hogy milyen cukrot adunk a kisgyereknek

Üres kalóriák

Amit a természetes cukrokról tudni érdemes – kezdi Bencze Mária dietetikus - hogy igen magas az energiatartalmuk, és mindemellett más egyéb, a szervezet számára fontos mikro- és makrotápanyagokat nagyon elenyésző mennyiségben tartalmaznak. Ezért is szoktuk üres kalóriáknak nevezni. Ebben a tekintetben nincs érdemi különbség abban, hogy nádcukrot, répacukrot, vagy szőlőcukrot választunk-e.

Mind felnőtteknél mind gyermekeknél a szervezet energiával való ellátására szükség van, de erre rendelkezésre állnak olyan élelmiszerek, melyek az energia mellett biztosítanak más, a szervezet számára nélkülözhetetlen elemeket, fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat.

Normális, hogy szeretjük

Persze az édes íz szeretete velünk született tulajdonságunk, nehéz a csábításnak ellenállnunk. Az édes íz hiányát enyhíthetjük gyümölcsök, gyümölcskészítmények fogyasztásával, mint például az aszalt gyümölcsök, gyümölcssaláta, egy pohár 100%-os (lehetőleg hígított) gyümölcslé.

A méz egy csodálatos anyag, melyet érdemes használni ha édes ízre vágyunk, mert összetevői szervezetünk számára nagyon sok segítséget adhatunk. Kisgyermekeknek azonban csak egy éves kor felett javasolt, esetleges esetlegesen tartalmazhat kórokozót és allergizálhat.

Édesítőszert csak indokolt esetben!

- Mesterséges édesítőszereket, fruktózt, nyírfacukrot kisgyermekkorban nem javaslok - folytatja a szakértő - csak kialakult betegség esetén. Hasmenést okozhatnak és más egészségkárosító hatásuk is lehet, ami egy fejlődő szervezet számára még nagyobb problémát okozhat.

A hozzátáplálás megkezdése során (az anyatejes táplálás kiegészítésképpen) a baba az édes ízzel gyümölcslevek, gyümölcspépek formájában találkozik. Ennél többre élettanilag a későbbiekben sincs szükség. Sajnos nagyon vonzó a gyermekek számára a sok ízes, színes, cukrozott üdítőital, gumicukrok, egyéb cukorkák, édességek, melyeket bizonyos helyzetekben nehéz elkerülni. Ilyenkor törekedjünk a mértékre és keressük a jobb minőséget.

A szakértő legfontosabb tanácsai: 1. Alapelvként elmondható ahol csak lehet, kerüljük a hozzáadott cukrot. 2. Használjuk ki a gyümölcsök, aszalványok természetes édesítő képességét. 4. Készítsünk házi sütiket, finomságokat a fentieket figyelembe véve. 5. Ha mindenképpen hozzáadott cukorra van szükségünk, egy éves kor felett használjunk mézet. 6. Ha egy adott receptet nem tudunk a fentiek alapján elkészíteni, a lassabb felszívódású, valamennyi tápanyagot tartalmazó cukrok kis mértékben jobbak. 7.Édesítőszereket csak kialakult probléma esetén használjunk.

A cukrok részletes leírását, valamit a cikket bővebben a Kismama június-július számában olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)