Koronavírus: így lesz biztonságos az érettségi

A koronavírus-járvány láthatóan kontroll alatt van, ezért hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák - közölte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az érettségi vizsgák a koronavírus-járvány ellenére biztonságos körülmények között valósulhassanak meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus érettségi, koronavírus iskola, koronavírus diákok, koronavírus védekezés
Egy teremben egyszerre maximum 10 ember tartózkodhat majd. Fotó: Getty Images

Több mint 84 ezer diák vizsgázik

Az államtitkár tájékoztatása szerint országszerte összesen 1104 intézményben szerveznek érettségit májusban, és 84284 diák bizonyíthatja majd tudását az írásbeli vizsgákon. A koronavírus okozta helyzet miatt előrehozott érettségire most nem lesz lehetőség, és senkinek sem kötelező most vizsgáznia. Akik most kihagyják az érettségit, ősszel pótolhatják.

Biztonsági intézkedések

Ilyen lazításokra számíthatunk májustól - a részletekért kattintson ide!

Az államtitkár közölte, hogy nem rendelnek el központi lázmérést a diákok körében. A betegeket és a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutató tanulókat és oktatókat azonban arra kérik, ne jelenjenek meg a vizsgák napján. Az érettségizők sűrített járatokon jutahatnak el az oktatási intézményekbe, az iskolákban pedig mindenkinek biztosítanak szájmaszkot és kézfertőtlenítési lehetőséget. A koronavírus terjedése elleni hatékony védekezés érdekében a tanárok kesztyűt is kapnak.

A koronavírus okozta helyzet közepette megrendezett vizsgákat nyitott ablakok mellett fogják tartani, egy teremben pedig maximum 10 fő tartózkodhat majd. Fontos továbbá, hogy a résztvevők minimum másfél méteres távolságot tudjanak tartani egymástól. Az épületeket a vizsgák alatt is folyamatosan takarítják majd, az idősebb, valamint a krónikus betegséggel küzdő kollágékat pedig mentesítik az érettségin való részvétel alól - hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A spanyolnátha idején született, de a rákot és a koronavírust is legyőzte már a 101 éves nő - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: