Koronavírus: így lesz biztonságos az érettségi

A koronavírus-járvány láthatóan kontroll alatt van, ezért hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák - közölte Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az érettségi vizsgák a koronavírus-járvány ellenére biztonságos körülmények között valósulhassanak meg.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus érettségi, koronavírus iskola, koronavírus diákok, koronavírus védekezés
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus érettségi, koronavírus iskola, koronavírus diákok, koronavírus védekezés

Több mint 84 ezer diák vizsgázik

Az államtitkár tájékoztatása szerint országszerte összesen 1104 intézményben szerveznek érettségit májusban, és 84284 diák bizonyíthatja majd tudását az írásbeli vizsgákon. A koronavírus okozta helyzet miatt előrehozott érettségire most nem lesz lehetőség, és senkinek sem kötelező most vizsgáznia. Akik most kihagyják az érettségit, ősszel pótolhatják.

Biztonsági intézkedések

Ilyen lazításokra számíthatunk májustól - a részletekért kattintson ide!

Az államtitkár közölte, hogy nem rendelnek el központi lázmérést a diákok körében. A betegeket és a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutató tanulókat és oktatókat azonban arra kérik, ne jelenjenek meg a vizsgák napján. Az érettségizők sűrített járatokon jutahatnak el az oktatási intézményekbe, az iskolákban pedig mindenkinek biztosítanak szájmaszkot és kézfertőtlenítési lehetőséget. A koronavírus terjedése elleni hatékony védekezés érdekében a tanárok kesztyűt is kapnak.

A koronavírus okozta helyzet közepette megrendezett vizsgákat nyitott ablakok mellett fogják tartani, egy teremben pedig maximum 10 fő tartózkodhat majd. Fontos továbbá, hogy a résztvevők minimum másfél méteres távolságot tudjanak tartani egymástól. Az épületeket a vizsgák alatt is folyamatosan takarítják majd, az idősebb, valamint a krónikus betegséggel küzdő kollágékat pedig mentesítik az érettségin való részvétel alól - hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

A spanyolnátha idején született, de a rákot és a koronavírust is legyőzte már a 101 éves nő - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció