Koronavírus: az oltás a gyerekek mentális egészségét is védi

Az elmúlt tanévben rendkívül megviselte a diákokat az iskolák koronavírus-járvány miatti hosszabb idejű bezárása. A szakértő szerint azzal, hogy a 12-15 éves korosztály számára is elérhetővé vált a COVID-19 elleni védőoltás, az új tanév már sokkal kevesebb bizonytalansággal és szorongással telhet majd. Mindez pedig kétségtelenül egy megfontolandó érv, amikor a szülők gyermekük beoltatásáról döntenek.

"A szociális elszigeteltség miatt leginkább a szorongásos és pániktünetek erősödtek fel, valamint megnőtt a lehangolt, motiválatlan, depressziós kamaszok száma, illetve az ehhez kapcsolódó öngyilkossági gondolatok és kísérletek" - derült ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából, amely során gyermekpszichológusokat, pszichiátereket és pedagógusokat kérdeztek arról, hogyan érintették a pandémia következményei a tanulókat a tavalyi tanévben. A felmérés eredményei szerint a válaszadók egyöntetű véleménye, hogy a koronavírusjárvány, illetve a járványügyi védekezés jegyében kialakult bezártság erősen negatív hatással volt a gyerekek lelki jóllétére.

Megkeresésünkre Bodnár Csilla pszichoterapeuta, gyermek-szakpszichológus is hasonló tapasztalatokról számolt be. Mint elmondta, az izoláció, a kortársakkal való személyes érintkezés hiánya minden korcsoportban nehézségeket okozott. Különösen érzékenyen érintette azonban a serdülőket, akik mindennapi életében a kortársakkal való kapcsolatteremtés igényén túl már a szerelem és a szexualitás témaköre, illetve az identitáskeresés is fontos szerepet kap. Ezzel együtt erre a korcsoportra még kevésbé jellemző az önszervezettség, azaz hogy például iskolán túli csoportokat szervezve találkozzanak egymással, hacsak nem kapnak ehhez segítséget a felnőttektől. Nagy részük tehát októbertől májusig szinte teljesen elszigetelődött társaitól. "Náluk tapasztaltam leginkább depresszív jegyeket: hangulati zavarokat, motivációs problémákat, apátiát. A serdülőket, a középiskolás korosztályt nagyon mélyen érintette az iskolák bezárása" - hangsúlyozta a szakember.

Pfizer-BioNTech-vakcinával oltanak be egy diákot a Városmajori Gimnáziumban augusztus 30-án

Pfizer-BioNTech-vakcinával oltanak be egy diákot a Városmajori Gimnáziumban augusztus 30-án.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A mentális egészség szempontjából fontos a jelenléti oktatás

Mint azt megírtuk, korábban többek között Duda Ernő és Tóth Sándor virológusok, illetve Rusvai Miklós víruskutató is abbeli aggodalmának adott hangot, hogy a hazai koronavírus-járvány őszre várható negyedik hullámának felfutásában fontos szerepet játszhat az iskolakezdés. "Gondoljunk csak bele: a nyugdíjas egy év alatt nem találkozik annyi emberrel, mint egy középiskolás egy átlagos iskolai héten" - mutatott rá a Pénzcentrumnak nyilatkozva Duda Ernő, aki a veszély kapcsán a fiatalok beoltásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Miközben tehát a téma szakértői már egy következő járványhullámtól tartva intik óvatosságra a lakosságot, kiemelve a tanévkezdés lehetséges veszélyeit, addig az is egyre világosabban látható, hogy a diákok mentális egészsége szempontjából egyre sürgetőbb, hogy életük visszaálljon a megszokott kerékvágásba.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a szülők 97 százaléka a hagyományos oktatást preferálja az online tanítással szemben.

"Ha megkérdeznénk tőlük, nem biztos, hogy minden gyerek elismerné, hogy a jelenléti oktatás jót tesz nekik, valójában azonban mégiscsak erről van szó. A mentális egészségüket tekintve sokkal előnyösebb, sokkal jobban tudják élni az életüket, ha nem kell megküzdeniük az elzártsággal" - fogalmazott Bodnár Csilla, hozzátéve, hogy ez azokra a tanulókra is éppúgy igaz, akik egyébként nehezebben tudnak közösségbe beilleszkedni, és így esetleg komfortosabban érezték magukat a távoktatásban. "A szocializációhoz mindenképpen szociális közösségre van szükség. Ma már nagyon sok időt barátkoznak a gyerekek a virtuális térben. A szülők szoktak is panaszkodni, hogy a kamaszok és a serdülők szinte állandóan a telefonjukon lógnak, és egymással chatelnek. Bár ez is a kapcsolattartás egy formája, a személyes kapcsolatot azonban nem helyettesítheti. A virtuális térben magunk szabályozhatjuk, kivel és milyen módon szeretnénk kommunikálni, egy osztályteremben viszont a gyerekeknek meg kell tanulniuk együtt élni és elfogadni egymást, ami másfajta, de nagyon fontos készségeket igényel és fejleszt."

A remények szerint a 12-15 éves korosztály tömeges oltása egy huszárvágással egyensúlyt teremthet a járványveszély mérséklése és a gyermekek mentális egészsége szempontjából kiemelten fontos jelenléti oktatás közötti mérlegelésben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindenesetre augusztus 26-án úgy foglalt állást, a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti volt. A kijelentést pedig arra alapozza, hogy a pedagógusok döntő többsége és a 12 év feletti diákok egy jelentős része már megkapta a koronavírus elleni védőoltását. Egyszersmind az iskolák további zavartalan működése érdekében is a diákság minél magasabb arányú átoltottságát szorgalmazza a minisztérium. E tekintetben ugyanakkor a szülők kezében van a döntés.


A gyerekek nyitottabbak az oltásokra

Magyarországon - a 12-15 éves korosztályt is beleszámítva - mintegy 8,5 millióan jogosultak koronavírus elleni védőoltásra, augusztus végéig azonban csupán 5,5 millióan vették fel a védettséghez szükséges teljes oltási sorozatot. Bodnár elmondta, tapasztalatai szerint vegyes a kép abban a tekintetben, hogy a felnőttek részéről nagyon sokféle gondolatot és véleményt hallott megfogalmazni a vakcinák előnyeiről és hátrányairól, az azokkal szembeni esetleges ellenérzésekről. Ezzel szemben úgy látja, a gyerekek többségében inkább nyitottak az oltások iránt. "Bennük sokkal kevesebb a kétely a témával kapcsolatban. Úgy látszik, hogy elsősorban a szabadság lehetőségét látják a védőoltásban, azaz például azt, hogy kevésbé kell a szülőket, nagyszülőket félteniük, és közvetlenebb lehet a kapcsolatuk a kortársaikkal. De említhetném külön azokat a középiskolásokat is, akiket így kevesebb szorongás ér a továbbtanulási lehetőségeikkel kapcsolatban" - mutatott rá.

Az iskolakezdésre külön oltási akciót szervezett a kormányzat, ugyanakkor interneten továbbra is bármikor lehet regisztrálni és időpontot foglalni az oltásra a 12-15 éves korosztály tagjai számára is. A szakpszichológus ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntésnél érdemes számításba venni, milyen pozitív hozadékai lehetnek a vakcinációnak a gyerekek mindennapi élete szempontjából. "Természetesen mindenkinek más az egyéni és társas felelősségvállalási szintje, illetve a kockázatvállalási kapacitása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elfogadóak legyünk egymással. Mindemellett arra biztatnám a szülőket, hogy ne csupán a saját szempontjukat vegyék figyelembe ebben a kérdésben, hanem azt is, hogy mi jó a közösségnek. Ha az oltásokkal elejét lehet venni az iskolák újabb bezárásának és az olyan óvintézkedések bevezetésének, mint a kötelező maszkviselés, akkor igenis érdemes lehet beoltatni a gyermekeket, mert azzal egy szorongásmentesebb, feszültségmentesebb helyzetet teremthetünk meg számukra."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag