Ha gyereket akar, ne igyon egyáltalán!

A terhesség és a szoptatás alatti alkoholfogyasztással kapcsolatosan különböző javaslatokat lehet hallani: van, aki megengedőbb, és van, aki a teljes absztinenciát javasolja. Itt a legújabb tanács!

A legújabb egészségügyi tanácsadás szerint a következőket érdemes megfogadni, ha nem akarjuk veszélyeztetni születendő gyermekünk egészségét.

Azok a nők, akik teherbe akarnak esni, illetve azok, akik a terhességük első trimeszterében vannak, egyáltalán ne igyanak - javasolja a brit szülészek és nőgyógyászok szakmai szervezete a The Telegraph beszámolója szerint.

A gyakorlatban általában a vérzéskimaradást követően néhány nappal éri el a vizeletből kimutatható HCG mennyiség a gyorstesztek érzékenységét. Bár a legtöbb teszt esetén nem előírás, mégis javasolhatjuk, hogy a vizsgálatot a reggeli első vizeletből végezzék: ugyanis a vizeletben ekkor éri el a legmagasabb koncentrációját a HCG. Tudjon meg többet, kattintson! Korábbi álláspontjuk szerint a várandós anyák napi kétszer ihattak egy keveset, most azonban inkább azt tanácsolják, hogy legyenek teljesen absztinensek, ha nem akarják az alkoholfogyasztással kockáztatni a magzat egészségét. Azt mondják, nincs bizonyíték arra, hogy milyen mennyiségű alkoholt lehet kockázat nélkül fogyasztani a terhesség alatt, így ha valaki biztosra akar menni, jobb, ha egyáltalán nem iszik - se a terhesség, se a szoptatás alatt. Míg a fogantatás és az első három hónapja alatti alkoholfogyasztás a vetélés kockázatát növeli, addig az első trimeszter utáni időszakra vonatkozóan megengedőbbek a tanácsadók. Ekkor heti maximum két alkalommal kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem káros a babára nézve.

Az anya által elfogyasztott alkohol a véráramon keresztül eljut a méhlepénybe is, és bekerül a magzat vérkeringésébe is, ez pedig befolyásolhatja a baba fejlődését, elsősorban az agy növekedését. Így a magzat fejlődése elmaradhat a normálistól, illetve növekedhet a koraszülöttség, illetve a halva születés kockázata. Lehetséges következménye az úgynevezett magzati alkoholos spektrumbetegség, illetve a magzati alkoholszindróma is, amelyek a fizikai és mentális károsodásokat okoznak.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy azoknál a pároknál, ahol az apuka sokat iszik, akkor is nehezebben történik meg a fogantatás, ha az anya nem iszik. Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy abba hagyása a terhesség alatt mindenképp hatással van a babára, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy ha egy károsodás már kialakult az alkohol következtében, akkor az nem fordítható vissza.

Azok a nők, akik teherbe akarnak esni, illetve azok, akik a terhességük első trimeszterében vannak, egyáltalán ne igyanak

Sok anya aggódik, hogy többet ivott, akár be is rúgott abban az időszakban, amikor még nem tudta, hogy terhes. Különösen az előre nem tervezett terhességeknél ez igen gyakran előfordul. Utólag kiszámolható, hogy a terhesség legelső időszakára esett-e görbe este, de ezen - mondják a szakértők - nem kell aggódni, ha egyetlen alkalomról van szó. Azokat a nőket is igyekeznek megnyugtatni, akik heti egy-két alkalommal szeretnek esténként egy-egy pohár bort elfogyasztani: emiatt nem kell bűntudatot érezniük.

Nagy-Britanniában évente 6000 gyermek születik valamilyen mértékű magzati alkoholspektrum-problémával. A neonatológus szakértő arra figyelmeztet, hogy ez akár komoly problémát is okozhat: agykárosodást, a későbbiek folyamán tanulási nehézségeket és fizikai problémákat is. "Nagyon nehéz meghatározni, hogy a biztonságos alkoholfogyasztás egy terhes nő számára, ugyanis minden ember és minden terhesség más. Ha valaki biztosra akar menni, egyáltalán ne igyon" - mondja a szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)