+7° - +23°
Kettős front

Már kevés alkohol is halált okozhat

Már a nagyon alacsony véralkoholszint is halálos balesetekhez vezethet: a keveset ivó autósok jóval több balesetért felelősek, mint a józan autóvezetők - derült ki egy amerikai kutatásból.

David Phillips szociológus, a University of California kutatója csapatával 570 731 halálos baleset jegyzőkönyvét tanulmányozta át. A kutatás során egy hivatalos adatbázist használtak fel, melyben a balesetben résztvevők véralkoholszintjét is feltüntetik, méghozzá 0,01 százalékig. A kutatás során a "spicces" autósokra koncentráltak, akik véralkoholszintje 0,01 és 0,07 között volt, közülük is azokra, akik a legalacsonyabb véralkoholszint (0,01 százalék) ellenére balesetet okoztak.

Halálos adag

Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Kattintson a részletekért!

Úgy találták, hogy a minimális véralkohol-szinttel rendelkezők is 46 százalékkal nagyobb eséllyel voltak felelősek a balesetekért, mint azok a józan autósok, akikkel ütköztek. Ez azért is elrettentő arány, mert az Amerikai Egyesült Államokban a megengedett alkoholmennyiség 0.08 százalék. Ennél az aránynál azonban nem vettek észre semmilyen kiugró változást; a balesetet okozók aránya lassan, de folyamatosan növekedett 0,01-től 0,24 százalékig.

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez

Minimális alkohol is elég a baleset előidézéséhez


A bizonyítékok ellenére a spicces sofőröket egyáltalán nem büntetik súlyosabban, mint a józanul balesetet okozókat, és annak ellenére tartják magukat a 8 ezrelékes határhoz, hogy valójában nincs éles határvonal az ennél többet vagy ennél kevesebbet ivók között. Phillips szerint ezt a jogalkotási gyakorlatot mindenképpen meg kell változtatni, hogy jobban tükrözze a valóságot.

"Egyszerűen nincs olyan minimális alkoholmennyiség, melynél még biztonságosan lehet vezetni. Még az egészen kevés alkohol is jelentősen növeli a balesetek veszélyét" - mondta Phillips.

0,02 százalék véralkoholszintnél csökken annak a képessége, hogy gyorsan mozgó tárgyakat követni tudjunk a szemünkkel, és a figyelmünket sem tudjuk olyan hatékonyan megosztani két elvégzendő feladat között. Öt ezreléknél csökken a mozgáskoordináció is, nehézkesebb lesz az autó irányítása, és nehezebben tudunk reagálni a veszélyes vezetési helyzetekre is.

0,08 százaléknál a fentiek mellett csökken az információ feldolgozásának képessége és az észlelés is, a sebességeket sem tudjuk megfelelően felmérni. 1 százalék véralkoholszintnél nehezen tudjuk megtartani a sávokat és a megfelelő fékezésre sem vagyunk képesek. 0,15 százaléknál jelentősen csökken a vezetéshez szükséges koordináció és információfeldolgozás képessége, ahogy például az izmok kontrollálásának képessége is.

A kutatás eredményeiről az Injury Prevention című szaklapban számoltak be.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag