Ennyit tévézhet egy kisgyerek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) először fogalmazott meg öt év alatti gyermekek számára ajánlást a fizikai aktivitással, mozgásszegény viselkedéssel és az alvással kapcsolatban.

Az WHO új ajánlása szerint kétéves koruk előtt ne ültessék semmilyen képernyő elé passzívan a gyerekeket a szülők, gondviselők. A nemzetközi szervezet szerint 2 és 4 éves kor között is legfeljebb napi egy órát, de inkább kevesebb képernyő előtt eltöltött időt engedélyezzenek a szülők a gyerekeknek - ideértve a számítógépes játékokat is.

Küzdelem a mozgásszegény életmód ellen

Az új ajánlásokkal a szervezet a gyermekkori mozgásszegénység ellen küzd, mivel a kevés mozgás, testedzés globálisan vezető kockázati tényezője az idő előtti halálozásnak és azelhízásokozta betegségeknek.

gyerek, kisgyerek, tévézés, tévénézés, WHO, ajánlások
Kétéves kor alatt nem ajánlott a tévézés. Fotó: 123rf

Az ajánlások között szerepel, hogy a kisbabák egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt, sokat mozogjanak, és naponta legalább harminc percig feküdjenek a hasukon. Az újszülöttek számára fontos a 14-17 óra alvás, négy és 11 hónapos kor között pedig 12-16 óraalvásajánlott. A szakértők továbbá azt javasolják, hogy az ebben a korosztályban lévő gyerekek egyszerre egy óránál többet ne töltsenek babakocsiban, ülésben vagy babahordóban.

A WHO az ajánlásokat a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján fogalmazta meg. A képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban azonban továbbra sem született olyan meghatározó kutatás, amely egyértelműen megállapítaná, milyen károsodásokat okoz, illetve milyen haszna lehet. A számítógépezés hatásairól pedig itt olvashat!

Az egy és két év közötti kisgyerekek számára napi legalább három órás fizikai aktivitást, legfeljebb egy órai képernyőidőt és 10-13 óra alvást ajánl a WHO. Ebben a korcsoportban szintén nem ajánlott egyszerre egy óránál hosszabb időre korlátozni a gyerekek mozgását, például a kocsiülésbe bekötve.

A fejlesztésre kell törekedni

A passzívan a képernyő előtt töltött időt inkább változtassák értékes együttlétté, például olvassanak a gyerekeknek, mert az fejleszti a nyelvi készségeiket - tanácsolja a szülőknek Juana Willumsen, az ajánlások egyik kidolgozója.

A szakértő szerint megengedhetőek az olyan tévés gyermekprogramok, amelyek arra biztatják a kicsiket, hogy mozogjanak, de ezeket is jobb, ha a szülő vagy gondviselő együtt nézi a gyerekkel, és segít a feladatokban.

Az Egyesült Államokban 18 hónapos kor előtt nem ajánlják a gyerekeknek a képernyőnézést, Kanadában kétéves kor a határ. Nagy-Britanniában nincs ilyen hivatalosan ajánlott limit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)