Az anyatej bámulatos hatásai

Az újszülöttek és csecsemők számára az anyatej a legtermészetesebb és a legideálisabb táplálék. Ha ugyanis elég anyatej áll rendelkezésre, életük első hat hónapjában másra nincs is szükségük. Emellett ráadásul számos előnnyel is jár a szoptatás.

Már az előtej is kiemelten fontos a babák életében. Ez ugyanis egy védőréteget képez a csecsemők bélrendszerében, ezzel is védve őket a vírusos és bakteriális fertőzésektől - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében, amelyet az anyatejes táplálás világnapja alkalmából tettek közzé. Úgy vélik, hogy az anyatejes táplálás népszerűsítése azért fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.

Az anyatej így hat a fejlődő szervezetre

A mai napig számos tévhit kering a várandóssággal, a szoptatással és a csecsemőgondozással kapcsolatban. Olvassa el, melyek ezek!

Az első néhány csepp anyatej - vagyis - az úgynevezett előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás: segítségével immunanyagokkal, fehérvérsejtekkel és enzimekkel teli anyag jut a kicsik szervezetébe. Ha pedig ezt kapják meg életük első táplálékaként, az olyan bevonatot képez a bélrendszerünkben, ami komoly védelmi vonalat alakít ki a vírusokkal és a bakteriális fertőzésekkel szemben is - magyarázta Dr. Sassi Lilla, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus szakorvosa. Mint mondta, a kicsik növekedésével párhuzamosan a további védekezésben is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az anyatejjel átadott anyagok. Az édesanyában a különböző betegségek hatására képződő ellenanyagok is így jutnak át a csecsemőbe, aki ezáltal védettebb lesz bizonyos kórokozókkal szemben. Emellett fizikailag, pszichológiailag, valamint a finommotorikus és szomatikus fejlődés szempontjából is a szoptatás a legjobb megoldás a szakemberek szerint.

szoptatás, anyatej, anyatejes táplálás, baba táplálása
Az előtej olyan szerepet tölt be, mint az első védőoltás. Fotó: Semmelweis Egyetem

Ráadásul ma már az is bizonyított tény, hogy akik csecsemőkorukban anyatejes táplálást kaptak, azok felnőttkorukban is védettebbek a betegségekkel szemben. Tehát hosszú távon is jótékony hatása van a szoptatásnak. Az érintetteknél azelhízásés a magas koleszterinszint is ritkábban alakul ki idősebb korban, illetve a vérnyomásuk is alacsonyabb. A jelenlegi ajánlás szerint pedig a koronavírus-fertőzésben szenvedő édesanyáknak is ajánlott, hogy anyatejjel táplálják a babáikat. A vírus anyatejjel nem terjed, tehát ha az édesanya fizikailag jó állapotban van, akkor megfelelő körülmények mellett, szájmaszk használatával lehet szoptatni.

A leggyakoribb nehézségek

A szoptatás persze nem mindenkinek megy könnyen az első perctől kezdve. Gyakori probléma például, hogy az újdonsült anyukák nem jól helyezik mellre a kicsiket, ennek következményeként pedig az emlő kisebesedhet, és fájdalmat okozhat a szoptatás. Ilyenkor sok édesanyában egy lélektani gát alakulhat ki a szoptatással szemben, a megfelelő információk átadásával azonban sokat tudnak segítni a szakemberek - ne féljünk hát segítséget kérni!

A szülést követően egyébként minden édesanyánál elindul a tejelválasztás, ám ha a mennyiség valamiért nem elegendő az újszülöttnek, akkor is van megoldás. Megfelelő segítséggel ez az időszak is áthidalható, a szoptatási problémák megoldhatóak, és növelhető az anyatej mennyisége is. Amennyiben mindezek ellenére sem elegendő az anyatej, a tápszeres pótlással is megfelelő és elegendő tápanyaghoz juthatnak a kicsik - tette hozzá dr. Sassi Lilla.

Az igény szerinti szoptatás

Korábban a három óránkénti szoptatást tartották helyesnek, de az utóbbi időben előtérbe került egy korszerűbb módszer, az igény szerinti szoptatás. Ilyenkor annyiszor és annyi ideig kerülhet mellre a baba, ahogy ő szeretné. Az édesanyának azonban ilyenkor is a megfelelő egyensúly kialakítására kell törekednie, hiszen ha például több gyermek van a családban, akkor nem lehet mindig csak az újszülöttre koncentrálni. De nem kell kétségbeesni akkor sem, ha egy édesanya nem tudja a baba minden igényét kielégíteni, hiszen a csecsemőnek is van kompenzáló képessége, tehát tud alkalmazkodni a körülményekhez.

Az anyatejes táplálás népszerűsítése egyébként azért fontos, mert az elmúlt években 57 százalékról 51 százalékra csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket kizárólag szoptattak, hat hónapos korra pedig már csak a csecsemők 34 százaléka kap kizárólag anyatejet. Ezzel egyidőben viszont már egyre több közösségi térben biztosítanak lehetőséget a szoptatásra, így a táplálás már szinte minden élethelyezben megoldható diszkréten és bensőségesen - anélkül, hogy ezzel az édesanya feltűnést keltene.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)