Tévhitek, amelyekkel édesanyákat szédítenek

Kiss Gréta

A babavárás - minden nehézségével együtt - az egyik legszebb állapot egy nő életében, az örömöket pedig csak tetézi a gyerek megszületése. Az édesanyákra ez alatt a néhány hónap alatt információk, tanácsok, tippek, jóslatok garmadája zúdul különböző forrásokból. Ezek legtöbbjének azonban jóval kevesebb az igazságtartalma, mint azt sokan hiszik. Szülész-nőgyógyásszal és neonatológussal beszélgettünk a leggyakrabban előforduló tévhitekről a várandóssággal, szoptatással és csecsemőgondozással kapcsolatban.

Tévhit: "Ha csúcsos a hasad, akkor biztosan fiad lesz."

Sokan meg vannak győződve arról, hogy bizonyos jelekből olvasni lehet, kisfiú vagy kislány jön-e majd a világra. A hiedelmek úgy szólnak, hogy a csúcsos has, a sós ételek iránti sóvárgás vagy a reggeli rosszullétek kisfiúra utalnak, a kerek pocak, az édességek utáni vágyakozás vagy a reggeli rosszullétek hiánya viszont kislányra.

"A pocak kinézetét és méretét leginkább a magzat mérete és elhelyezkedése adja meg, harántfekvés esetén például az elhelyezkedésből adódóan oldalra szélesedik. Az, hogy milyen ételeket kíván a kismama, hétről hétre változhat, így ez sem tökéletes módszer a magzat nemének meghatározására" - szögezi le dr. Nagyházi Orsolya szülész-nőgyógyász. Majd hozzáteszi: "a rosszullét alapvetően alkatfüggő állapot, de egyes esetekben a terhesség fenntartására, illetve vetélés megelőzésére alkalmazott kezelés mellékhatása, esetleg gasztroenterális fertőzéses megbetegedés tünete is lehet."

Tévhit: "Ha gyakran ég a gyomrod a terhesség alatt, a babának sok haja lesz."

A várandósok kétharmadát hosszabb-rövidebb ideig kínozza a terhesség során a gyomorégés, ami azonban a szülész nőgyógyász szerint nincs összefüggésben a baba külső adottságaival. "Okozhatja a gyomor-bél rendszer motilitásának, azaz mozgásképességének csökkenése, a gyomorban lévő nyomás fokozódása, ami a méh növekedése miatt következik be, esetleg az, hogy csökken a nyelőcső záróizmának tónusa. Terhesség alatt a különböző hormonok hatására fokozódik a gyomor sósavtermelése, csökken a táplálék felszívódása, ez is vezethet gyomorégéshez."

A szakember szerint teljes mértékben nem szüntethetőek meg a tünetek, de enyhíteni lehet rajtuk, például életmódbeli változtatásokkal, vagy különböző, helyileg ható, gyomorsavat közömbösítő készítményekkel, gyomorsavtermelést csökkentő tablettákkal. "Mindez átmeneti állapot, az esetek többségében semmilyen kóros eltérés nem diagnosztizálható, és a szülést követően magától megszűnik" - nyugtat meg mindenkit.

Számos tévhit kering a szoptatással, várandósággal, csecsemőgondozással kapcsolatban
Számos tévhit kering a szoptatással, várandósággal, csecsemőgondozással kapcsolatban. Fotó: iStock

Tévhit: "A széles csípőjű nők könnyebben szülnek, a keskeny csípőjűeknek marad a császármetszés."

A csípő szélessége önmagában nem határozza meg a szülőcsatorna szélességét, a keskeny csípőjű nők is tudnak spontán, hüvelyi úton szülni - mondja Nagyházi Orsolya. "A császármetszések egyik leggyakoribb oka a téraránytalanság. Téraránytalanságról akkor beszélünk, ha az anyai medence vagy a magzati koponya méretei közötti különbség lehetetlenné teszi a koponya áthaladását a medencén. Ez egyébként csak szülés közben diagnosztizálható. A testmagasságból sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a szülés módját illetően. Egyre több tanulmány készül a témában, melyeknek nem sikerül igazolnia, hogy az alacsony várandósok között magasabb volna a császármetszések aránya."

Tévhit: "Az anyának a szülés után közvetlenül nincs teje, így nem is tud szoptatni."

A terhesség alatt a hormonális hatások következtében a mell átalakul: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Nagyházi azt mondja, bár a tejbelövellés általában a szülés után pár nappal következik be, a megszületést követően az újszülött számára rendelkezésre áll az úgynevezett előtej, vagyis az anya tud szoptatni. "Ez sűrű, sárgás színű, az anyatejtől eltérő összetételű folyadék, de a tejbelövellésig megfelelő mennyiségű és összetételű táplálékot biztosít az újszülött számára. Az előtejnek szerepe van az újszülött bélrendszerének sterillé válásában is, ellenanyagai révén pedig szerepet játszik az immunvédekezésben."

Tévhit: "A kis mellű nőknek kevesebb a tejük."

A kis mell állandó céltábla a gúnyolódók számára: sokan azzal vádolják az ilyen adottságú nőket, hogy nem elég nőiesek, míg mások azt vetik a szemükre, hogy így még szoptatni sem tudnak majd rendesen. Pedig a szülész-nőgyógyász szerint a tejtermelés mennyiségét nem az emlő mérete határozza meg. "A mirigyállomány, a szoptatások között eltelt idő, az anya táplálkozásának milyensége és az elfogyasztott folyadék mennyisége a legerősebb befolyásoló tényező" - magyarázza.

Tévhit: "Két szoptatás között teljen el bizonyos idő, hogy telítődni tudjon a mell."

Nagyházi Orsolya hangsúlyozza, az anyák tejtermelése ugyan egyénenként változik, de önmagában az emlő telítődésének nincs kifejezett időkorlátja. "A korábbi gyakorlattal ellentétben (háromóránkénti táplálás) manapság az igény szerinti szoptatást részesítik előnyben a szakemberek. Újszülöttkorban az igény szerint szoptatott baba akár 10-15 alkalommal is szopik 1 napon belül, de ennél jóval gyakoribb szoptatás is előfordulhat. Ha a csecsemő gyakran szopik, nem egyenlő azzal, hogy nem telítődött eléggé az emlő, és a korábbi szoptatás alkalmával nem kapta meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Alapvetően a szoptatás alatt megfelelően kiürített emlő gyorsabb, míg a nem megfelelően kiürített emlő lassabb tejtermelődést idéz elő" - fogalmaz.

Tévhit: "Betegen nem szabad szoptatni."

"Csak kevés olyan anyai betegség van, amely alatt a szoptatás nem javasolt: ilyen például a kemoterápiával kezelt daganatos megbetegedés, vagy különböző, ritka vírusfertőzések. Más esetben nem kell abbahagyni a szoptatást, hiszen az anyatejben keletkező ellenanyagok megvédik a babát a fertőzéstől" - szögezi le Nagyházi doktornő, aki szerint betegségnél a legfontosabb az esetleges kezelésre alkalmazott gyógyszerek biztonságossága. "A gyógyszerek az anya keringéséből az emlőmirigyeken át a tejbe jutnak, aztán a csecsemő véráramába kerülnek. Csak orvos által felírt, javasolt gyógyszereket alkalmazzunk. Amennyiben naponta egyszeri dózisban kell szedni, és nincs külön utasítás az alkalmazás idejére, akkor az utolsó szoptatás után, a hosszabb szoptatási szünet előtt célszerű bevenni" - figyelmeztet.

Miért olyan nehéz anyának lenni?

Anyaság. Csodálatos és leírhatatlan érzés anyának lenni, felelősséget vállalni, feltétel nélkül szeretni egy életen át. De miért csak a rózsaszín oldalról szeretünk beszélni? Mi van a nehézségekkel, az állandó fáradtsággal, önmagunkkal és a párkapcsolatunkkal? Részletek itt.

Tévhit: "Szoptatás alatt nem lehet teherbe esni."

Ahhoz, hogy az édesanya teste megfelelően tudjon regenerálódni, a szülést követően 6 hétig kerülendő a nemi élet - mondja a szülész-nőgyógyász. Ez alatt az idő alatt megnő a szoptatás fenntartását biztosító hormonok, így például a prolaktin és oxitocin szintje, amelyek amellett, hogy a tejtermelés megindulásáért felelősek, hatással vannak a petefészek működésére, a peteérésre, ezáltal amenstruációlétrejöttére. "Minél gyakrabban szoptat az édesanya, és minél tovább kizárólagos az anyatejes táplálás, annál magasabb szinten tarthatóak a szoptatásért felelős hormonok. Így gátlódik a peteérés, nem jön létre menstruáció, és ezáltal csökken a teherbeesés kockázata. A menstruáció hiánya azonban nem jelenti az petesejtérés hiányát, illetve a hormonelválasztásban is jelentős egyéni eltéréseket tapasztalunk. Nem lehet tehát kijelenteni, hogy a kizárólagos anyatejes táplálás és a menstruáció hiánya elegendő a teherbeesés megakadályozásához."

Tévhit: "A csecsemők nem éreznek fájdalmat."

A HáziPatikának nyilatkozó neonatológus szerint sokáig elterjedt nézet volt az orvostudományban, hogy a csecsemők, újszülöttek nem éreznek fájdalmat, mert nem alakultak még ki a fájdalmat érzékelő egységeik. Sőt, emeli ki a szakember, korábban azt gondolták, hogy mivel újszülöttkorban nincs fájdalomérzékelés, ezért azt nem kell kezelni. "Az utóbbi 2-3 évtizedben számos vizsgálat készült a témában, melyek eredményeiből kiderült, hogy súlyos, hosszú távú következményei lesznek, ha mellőzzük a fájdalomcsillapítást gyermekkorban. A magasabb szívfrekvencia, a szapora légzés, a sírás - bár ez nem elég specifikus tünet -, különböző laborvizsgálattal kimutatható hormonális változások mind-mind afájdalomjelei lehetnek."

Tévhit: "A tápszerrel táplált babák túlsúlyosak lesznek."

A tápszerek mennyiségi (kalória), illetve minőségi összetételét (vitamin, ásványi anyag stb.) úgy állítják össze, hogy a csecsemők számára a legoptimálisabb legyen - szögezi le a neonatológus szakember. "Egy csecsemő átlagos kalóriaigénye 110 kcal/testtömmegkilogramm. Tekintettel arra, hogy a tápszerek nem tartalmaznak több kalóriát, nem okoznak túlzott gyarapodást, vagyis elhízáshoz sem vezethetnek" - magyarázza, majd hozzáteszi: a ma forgalomban lévő tápszerek hipoallergén, leggyakrabban tehéntejalapú termékek. Tehéntej-intolerancia (amely hasi görcsökkel, laza vagy véres széklettel, légúti tünetekkel, atópiás eredetű bőrgyulladással járhat) esetén szója- és egyéb alternatív készítmények állnak rendelkezésre.


Tévhit: "A fogzás lázat okozhat."

A szakember szerint sok ellentmondásos információ kering a témában, az igazság azonban az, hogy bár fogzáskor pár tizeddel emelkedhet a gyermek testhője, lázas állapot esetén egyéb okokat kell keresni. A fogzás tipikusan 6-10 hónapos kor között kezdődik, és körülbelül 2,5 éves korig az összes tejfog megjelenik. A különböző tanulmányok azt mutatták, hogy a fogzás leggyakoribb tünete nem a láz, hanem az íny érzékenysége, irritációja, a gyermek nyugtalansága és a nyálzás.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag