„A szülőkkel akarják megfizettetni az emelt rezsidíjat”

Egyelőre nem született hivatalos döntés arról, hogy az idei iskola tanévben eltörlik-e az őszi szünetet, meghosszabbítva egyszersmind a téli szünetet. Ha azonban mégis bevezeti a kormányzat ezt a változtatást, azzal a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint lényegében a szülőkre terheli át a megemelt rezsidíjakat.

A jelenlegi menetrend szerint az őszi szünetet október 29. és november 6. között tartják meg, míg a télit december 22. és jövő év január 2. között. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a múlt csütörtöki Kormányinfón az őszi szünet eltörléséről, illetve a téli szünet meghosszabbításáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a végső döntést a Belügyminisztérium hozza meg a kérdésben. Ezzel együtt Gulyás elöljáróban „ésszerűnek” nevezte a felvetést.

általános iskola, osztályterem, diákok
Eltörölhetik idén az őszi szünetet, meghosszabbítva a télit. Fotó: Getty Images

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, nincs hivatalos információja arról, hogy valóban eltörölnék az őszi szünetet. Tudomása szerint erről eddig egyedül a győrszentiváni egyházi iskola hozott döntést saját hatáskörében a szülőkkel egyeztetve. „Ha ez valóban igaz lenne, akkor nekem az a gyanúm, hogy a szülőkkel akarják megfizettetni a megemelt rezsidíjakat, és nem az állam óhajtja állni” – tette hozzá.

Totyik ezzel együtt kormányzati állásfoglalást sürget arról, hogy biztosított-e az ország zavartalan gázellátása, mert az eddigi intézkedések szerinte ennek ellenkezőjét sugallják. Emellett arra a kérdésre is választ várna, hogy az állam garanciát vállal-e a megemelkedett rezsidíjakra az állami és egyházi fenntartású oktatási intézményekben, „vagy az önkormányzatokkal akarja ezt megfizettetni és semmilyen kiegészítő normatívát nem óhajt adni”. Kitért rá, az önkormányzati fenntartású uszodák és tornacsarnokok bezárásának kérdéséről sem született még hivatalos nyilatkozat, miközben az veszélybe sodorhatja a mindennapos testnevelés órák megtartását.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: