Koronaszomnia: a pandémia így okoz álmatlanságot

A koronavírus-pandémia ma már bizonyítottan egyik kellemetlen és hosszan tartó következménye a kialvatlanság - hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség. A jelenségnek mára neve is van: koronaszomnia.

Hogyan károsítja a szervezet a kialvatlanság rövid és hosszú távon?

A zavart elsősorban a stressz és a szorongás okozza, amely, ha nem kezelik, nehezen visszafordítható folyamattá változik - olvasható a World Sleep Society magyarországi koordinációs szervezete, a Magyar Alvás Szövetség vasárnap kiadott közleményében. Mint írják, a kialvatlanság a 21. század népbetegségévé vált, miközben a szorongást és a stresszt a mindennapok bizonytalansága növeli. Ezért az kialvatlanság elleni küzdelem soha nem volt olyan fontos, mint ezekben az években.

A koronavírus-pandémia közepette sokan küzdenek álmatlansággal
A koronavírus-pandémia közepette sokan küzdenek álmatlansággal. Fotó: Getty Images

A szövetség hangsúlyozza, hogy ha a kialvatlanság állandóvá válik, kialakulhat a kialvatlansági szindróma, ami egy ördögi kört jelent, miszerint minél többet aggódik valaki az álmatlanság miatt, annál nehezebben tud aludni. Természetes élettani rendszerünk felborulása, a cirkadián ritmus megváltozása pedig az emésztésre éppúgy hatással van, mint azimmunrendszerfunkcióira.

Mindenki maga felel alvási körülményei, illetve gyermekei/szülei alvásfeltételeinek lehető legjobb kialakításért. Mindezek mellett szükség esetén az életmód megváltoztatása és a kezeletlenalvászavarokés alvásbetegségek szakemberrel történő megbeszélése nélkülözhetetlen a koronaszomnia leküzdéséhez - figyelmeztetett a Magyar Alvás Szövetség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső