Koronaszomnia: a pandémia így okoz álmatlanságot

A koronavírus-pandémia ma már bizonyítottan egyik kellemetlen és hosszan tartó következménye a kialvatlanság - hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség. A jelenségnek mára neve is van: koronaszomnia.

Hogyan károsítja a szervezet a kialvatlanság rövid és hosszú távon?

A zavart elsősorban a stressz és a szorongás okozza, amely, ha nem kezelik, nehezen visszafordítható folyamattá változik - olvasható a World Sleep Society magyarországi koordinációs szervezete, a Magyar Alvás Szövetség vasárnap kiadott közleményében. Mint írják, a kialvatlanság a 21. század népbetegségévé vált, miközben a szorongást és a stresszt a mindennapok bizonytalansága növeli. Ezért az kialvatlanság elleni küzdelem soha nem volt olyan fontos, mint ezekben az években.

A koronavírus-pandémia közepette sokan küzdenek álmatlansággal
A koronavírus-pandémia közepette sokan küzdenek álmatlansággal. Fotó: Getty Images

A szövetség hangsúlyozza, hogy ha a kialvatlanság állandóvá válik, kialakulhat a kialvatlansági szindróma, ami egy ördögi kört jelent, miszerint minél többet aggódik valaki az álmatlanság miatt, annál nehezebben tud aludni. Természetes élettani rendszerünk felborulása, a cirkadián ritmus megváltozása pedig az emésztésre éppúgy hatással van, mint azimmunrendszerfunkcióira.

Mindenki maga felel alvási körülményei, illetve gyermekei/szülei alvásfeltételeinek lehető legjobb kialakításért. Mindezek mellett szükség esetén az életmód megváltoztatása és a kezeletlenalvászavarokés alvásbetegségek szakemberrel történő megbeszélése nélkülözhetetlen a koronaszomnia leküzdéséhez - figyelmeztetett a Magyar Alvás Szövetség.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)