Alvásunkat is tönkretette a koronavírus

Azt gondolhatnánk, hogy a világjárvány miatt bevezetett korlátozásoknak, a sok otthon töltött időnek köszönhetően legalább a többség jól kipihenhette magát. A valóság viszont ehhez képest éppen az ellenkezője! Több nemzetközi vizsgálat is igazolta, hogy az emberek jelentős részére ezen a téren is rossz hatással van a pandémia.

Nehezen tud aludni az elmúlt hetekben, pedig előtte nem volt ilyen gondja? Nos, nincs egyedül - számos tanulmány kimutatta, hogy világszerte emberek sokasága küzd alvásproblémákkal a koronavírus-válság idején. Alvásszakértők, közvélemény-kutatók, a közösségi média és még az áramszolgáltatók adatai is azt mutatják, hogy megváltoztak alvási szokásaink.

Alvászavar: mikortól számít kórosnak? Alvással töltjük életünk legalább egynegyedét, a pihentető alvásnak nagyon fontos szerepe van mentális és fizikai egészségünk megőrzésében. Éppen ezért ijesztő statisztika, hogy minden harmadik ember valamilyen alvásproblémával küzd. De pontosan mit értünk ezen, és hogyan ismerhetjük fel, ha minket is érint? Korábbi cikkünkből erre kaphat választ.

Furcsa, felkavaró álmok gyötörnek

A King's College London kutatásai szerint például az Egyesült Királyság lakosságának több mint fele számára jelent gondot az alvás az elmúlt hónapokban. Míg egy másik tanulmány Olaszországban azt mondta ki, hogy a 18-35 évesek alszanak sokkal rosszabbul.

A franciaországi Lyon Idegtudományi Kutatóközpont pedig arra jutott, hogy az emberek sokkal intenzívebb és nem feltétlenül jó hatású álmok ról számolnak be. Legalább öt kutatócsoport több ország intézményeiben gyűjti a tapasztalatokat, és eddigi megállapításaik szerint a megszokottól jelentősen eltérő pandémiás álmokat a stressz, az elszigeteltség és az alvásminták megváltoztatása okozza. A kutatók szerint a megnövekedett stressz élénkebbé teszi álmainkat, többször emlékezünk rájuk, ami gyakori ébredéseket is előidéz. Egy másik elmélet az, hogy a sokszor ismétlődő, unalmas és ingerszegény napok miatt az agy a tudatalattiban "keres" témákat, így sokszor egészen szürreális képeket hívhat elő.

A világjárvány egyik meglepő hatása, hogy furcsa álmainktól felriadunk éjszaka. Fotó: Getty Images
A világjárvány egyik meglepő hatása, hogy furcsa álmainktól nem tudunk aludni. Fotó: Getty Images

Nem jön álom a szemünkre

Nem vagyunk annyira fáradtak, ezért álmosak sem, tehát amikor ágyba kerülünk, bizony küzdünk az elalvással, ami az éjszakai pihenés minőségét is rontja. Kiestünk a megszokott ritmusból, nincs reggeli ébresztés. Ez még rosszabb azoknál, akiknél szorongást, depressziót és stresszt mutattak ki, amit az izoláció, a bezártság csak súlyosbít. A bizonytalanság, a stressz és aggodalom egyértelműen rossz hatással van a pihenésünkre, a lefekvés pillanata pedig "tökéletes" időszak az aggodalomra. Éjszaka felriadunk, aztán pár órán át nyomasztó gondolatainkon rágódunk, ami idővel rendszeressé válik.

Azt, hogy mekkora a probléma, kitűnően jelzi, hogy az alvási rendellenességekre felírt receptek száma majdnem 15 százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban, és 25 százalékkal több áramot fogyasztunk, elsősorban a késői tévénézés és internet használat miatt.

De vajon ezek a gondok mennyire maradnak velünk hosszútávon a járványt követően? "Az insomnia alattomos betegség, lassan alakul ki és csak lassan, türelemmel gyógyul. A más alvásbetegségek esetén alkalmazott légsín-terápiával ellentétben itt nincs olyan eszköz vagy gyógyszer, amely egyik napról a másikra megoldaná vagy jelentősen javítaná a helyzetet - magyarázza dr. Várdi Katalin, az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika szomnológus főorvosa. - Összetett problémával állunk szemben, amelyet gyakran társszakmák bevonásával felépített terápiás stratégiával, lépésről lépésre lehet megoldani. A kimértebb tempó nagyobb kitartást és elszántságot is igényel a páciensek részéről, ami éppen egy szorongásokkal teli, kimerült állapotban legtöbbször hiányzik. Az együttműködő szándék, az orvosi utasítások pontos követése ugyanakkor ebben az állapotban alapvető feltétele a javulásnak."

Hogyan javíthatjuk alvásminőségünket?

Az alvásszakértő tanácsai segíthetnek abban, hogy könnyebben elaludjunk és nyugodtabbak legyenek az éjszakáink:

  • Lefekvés előtt írjunk! Töltsünk el 20 percet tollal és papírral, és írjunk bármit, ami a fejünkben van: például listázzuk a teendőinket, terveinket.
  • Még akkor is térjünk vissza az ébresztőóra alkalmazásához, ha időbeosztásunk kötetlen marad. Tervezzük meg és tartsunk magunkat a napi rutinhoz.
  • Ébredjünk korábban, mint az elmúlt hetekben. A nap folyamán pedig maradjunk távol a hálószobától, lehetőleg ne ez legyen az otthoni irodánk.
  • A természetes fény fontos szerepet játszik a test cirkadián rendszerében - és ezért az alvásban is -, így több szabadban töltött idő segíthet abban, hogy gyorsabban elaludjunk.
  • Próbáljunk ragaszkodni az állandó "ágyidőhöz", a következetes ébrenléti és lefekvési időszakokhoz. Este igyekezzünk már kizárólag pihentető tevékenységeket végezni.

74 napra egy indiai reptéren ragadt egy ghánai focista: nem mindennapi történetét az nlc.hu cikkében olvashatja el.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra