Nehéz hétvége elé néznek a rossz alvók

A hétvégén esedékes óraátállítás sokak szervezetét megterhelheti.

Kevesebb lesz az alvásidőnk a hétvégén a szombat éjszakai nyári időszámításra átállás miatt. Az órák egy órával előre állítása valóban új időszámítást jelent a szervezet számára, amit sokan megszenvednek – olvasható a Magyar Alvás Szövetség állásfoglalásában.

Eljött az alvatlanság kora

Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar. A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is. Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele. "Az alvatlanság koraként jellemezték a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi konferenciáján, a Magyar Tudományos Akadémián néhány napja a szakemberek a Covid-világjárvány utáni időszakot. Ez a helyzet új életmódot és szemléletváltást kíván" - hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Hozzátette: nem hosszabbíthatjuk tovább következmények nélkül a nappalokat, az éjszakai alvásidő rovására.

alvás, óraátállítás
A hétvégén ismét át kell állítani az órákat, ezt pedig sokan megszenvedhetik. Fotó: Getty Images

Az évmilliók során megszokott eredeti, téli időzónától, az életünket meghatározó úgynevezett cirkadián ritmustól való eltéréshez igazodásért megdolgozik az agyunk és a szervezetünk. Ha előtte néhány napig tíz-tizenöt perccel többet alszunk, segíthetünk az átálláson. A nyári időszámításra váltás hatásairól bővebben az alábbi cikkünkben írtunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra