Meglepő, mi történik az agyban alvás közben

Számos kérdés lengi körül, hogy vajon mi lehet az alvás pontos funkciója életünkben. Az egyik vezető tudományos elmélet szerint agyunk ilyenkor szabadul meg a napközben felgyülemlett toxinoktól – csakhogy egy friss tanulmány eredményei most alapjaiban cáfolják meg ezt a feltevést.

Életünk harmadát álomban töltjük, mégis számos kérdés tisztázásra vár még arra vonatkozóan, hogy egyáltalán mi és miért történik ilyenkor a szervezetben. Mindeddig a tudomány úgy tartotta például, hogy agyunk alvás közben tisztul meg a felhalmozódott méreganyagoktól az úgynevezett glimfatikus rendszer segítségével. Dacára azonban az elmélet közkeletű elfogadottságának, korábban nem igazolta a helyességét egyetlen átfogó tanulmány sem – olvasható a londoni Imperial College (ICL) közleményében. Az egyetem égisze alatt működő brit Demenciakutató Intézet szakemberei legújabb vizsgálatukban most éppen erre tettek kísérletet, munkájuk azonban egészen váratlan eredményeket hozott.

fiatal nő alszik az ágyban, a nap besüt az ablakon, reggel
Megdőlni látszik a tézis, hogy agyunk alvás közben tisztul meg a méreganyagoktól. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport egereken kísérletezve figyelte meg, hogyan áramlik a folyadék a rágcsálók agyában. Ehhez egy fluoreszcens festékanyagot fecskendeztek az állatok szervezetébe, amely közvetlenebb módon láthatóvá tette az említett mozgásokat, beleértve azt is, hogy milyen ütemben ürülnek ki a méreganyagok a szervből. Így derült fény arra, hogy a toxinok alvás közben 30, altatás alatt pedig 50 százalékkal lassabban tisztulnak ki, mint ébrenlét során. Ez rendkívül meglepő, hiszen alapjaiban ássa alá az elmúlt évtizedet meghatározó tudományos felfogást az alvás élettani funkciójáról.

„Egyelőre nem tudjuk, mi az, ami ezekben az állapotokban lelassítják a különféle vegyületek kiürülését az agyból. Kutatásunk következő lépése éppen arra irányul majd, hogy megpróbáljuk megérteni, miért is történik ez” – árulta el Nick Franks, az ICL biofizikus és aneszteziológus professzora, a Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmány egyik vezető szerzője. Kollégája, Bill Wisden professzor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy eredményeik sem vitatják, mennyire fontos az egészség megőrzéséhez a pihentető éjszakai alvás. „A demens betegek gyakran küzdenek alvászavarokkal, azonban továbbra sem tudjuk, hogy ez egy következmény vagy inkább vezérlő tényező a betegség előrehaladásában. Mindenesetre könnyen meglehet, hogy a jó alvás segít csökkenteni a demencia kockázatát, csupán más okok révén, mint a méreganyagok kitisztítása” – tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra