Az éjjeli baglyok agya másképp működik

Nem mindennapi kutatásra szánta rá magát egy nemzetközi kutatócsoport a Birminghami Egyetemen: 38 önkéntes segítségével vizsgálták, miben különbözik egymástól a korán kelő "pacsirta" és a későn kelő "éjjeli bagoly" típusú emberek agya.

Első lépésként mindenkit besoroltak vagy az egyik, vagy a másik csoportba a napi biológiai órájuk, alvás-ébrenlét ciklusuk, illetve egy, a szakemberek által összeállított kérdőíve adott válaszaik alapján. Ezután MRI vizsgálat következett, illetve a nap folyamán különböző időpontokban más és más feladatokat kaptak az alanyok.

Árt a fiataloknak, ha korán kell kelniük - részletek!

A tudósok az eredmények összegzése után - egyébként nem túl meglepő módon - arra jutottak, hogy a pacsirta típusú emberek kevésbé voltak fáradtak reggel, illetve a korai órákban gyorsabb reakcióidővel teljesítették a feladatokat. Ezzel szemben az éjszakai bagoly típusú alanyok este nyolc óra körül remekeltek; reggel a másik csoport tagjainál rosszabbul teljesítettek.

Az éjjeli baglyok agya másképp működik
Az éjjeli baglyok agya másképp működik

Ebben különbözik a pacsirták és baglyok agya

A kutatók megvizsgálták a résztvevők agyának működését is, és ott is találtak különbséget: a koránkelőknél több kapcsolódást találtak azon agyterületek között, amelyek a teljesítmény minőségéért és a fáradtságérzetért felelnek. Ez azt sugallja, hogy az éjszakai bagoly típusú embereknél nappal kevésbé jönnek létre ezek a kapcsolódások, ezért ők álmosabbak és kevésbé produktívak reggel 8 és este 8 óra közt - vagyis épp akkor, amikor a társadalom többi tagja elvárná tőlük az aktivitást.

A szakértők úgy fogalmaztak, hogy ez olyan érzés, mintha állandóan időeltolódás miatti fáradtságban szenvednének, vagyis jetlagük lenne. A kutatás vezetője szerint sokan ezért szenvednek a fix nyolcórás munkaidő, illetve a tanórák során, mert agyuk képtelen akkor hatékonyan dolgozni - a bagoly típusúaknál más a biológiai idő és a társadalmi idő.

Hogy mi lehet a megoldás? Elmondása szerint megértőbbnek és rugalmasabbnak kellene lennünk azokkal szemben, akik nem tudnak kora reggel kipattanni az ágyból - így nemcsak a későbbi lehetséges egészségügyi problémáknak vehetnénk elejét, hanem sokkal produktívabbak is lehetnénk a munkában.

Forrás: iflscience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)