A jó alvás ezért fontos

Ha nem alszunk eleget, fáradtak leszünk, és nehezebben tudunk koncentrálni, de egészségünk is bánni fogja az elcsalt pihenőidőt. Miért lehet veszélyes a tartós alvásmegvonás?

Szervezetünk egészséges működése szempontjából a megfelelő hosszúságú és pihentető alvás elsődleges fontosságú. Ha nem pihentük ki magunkat, másnap fáradtak , ingerültek és figyelmetlenek leszünk, de ezeken kívül is egy sor kevésbé észrevehető változás lezajlik a testünkben. Már egyetlen rossz éjszaka is komoly hatással van szervezetünkre és egészségünkre, több nehéz nap zsinórban pedig súlyos panaszokat is eredményezhet. Milyen folyamatok zajlanak le testünkben alvás közben, és milyen hatása lehet, ha nem alusszuk ki magunkat?

Súlyos fáradtság esetén néhány másodpercre úgy is elaludhatunk, hogy észre sem vesszük. A mikroalvásnak is hívott, rövid bóbiskolás felelős az autóbalesetek komoly hányadáért. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Az alvás ezért egészséges

Egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 7-8 óra pihenésre van szüksége az egészséges működéshez, az alvásigény azonban egyénenként változó, egyeseknek többre van szüksége, mások kevesebbel is beérik. Az alvásnak négy különböző szakaszát különböztetjük meg, melynek mindegyike fontos szerepet tölt be a test egészséges működésében.

Az első, nagyjából 5-10 perces szakasz az ellazulásé. Izmaink ilyenkor elernyednek, agyunk pedig felkészül az alvási folyamatokra. Ebben az állapotban tapasztalhatunk önkéntelen izomrángásokat , illetve amikor arra az érzésre ébredünk, mintha valahonnan lezuhantunk volna, akkor szintén ebben a stádiumban voltunk.

A megfelelő alvás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából
A megfelelő alvás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából

A második szakasz a leghosszabb: 45-50 perces, tehát teljes alvásciklusunk közel felét teszi ki. Az idegi működés ebben az állapotban jelentősen lecsökken, és nem jó belőle felébredni, mert sok esetben az enyhe másnapossághoz hasonló tüneteket - émelygést, fejfájást - érezhetünk.

Ezt egy rövidebb, nagyjából 20 perces mélyalvási szakasz követi, amely létfontosságú az izmok és a szövetek regenerációjához. Bizonyos hormonok termelődése is ebben a szakaszban lesz intenzívebb. Ebben a fázisban az agy viszonylag passzív a külvilágból érkező ingerekre, ilyenkor nehezebb is felébreszteni egy alvó embert.

Nagyjából ugyanilyen hosszúságú, körülbelül 20 perces az utolsó alvási szakaszunk, a gyors szemmozgásos (Rapid Eye Movement; REM) fázis. Nevét a szemhéj alatt gyorsan mozgó szemről kapta; álmainkat is ilyenkor szőjük. A megfelelő kipihentséghez elengedhetetlen, hogy ebbe a szakaszba kerüljünk.

Mi történik velünk, ha nem alszunk?

Már egyetlen rosszul töltött éjszaka is hatással van a látásunkra és a mozgásunkra, továbbá romlik a memóriánk és ingerlékenyek leszünk. Hosszabb, 1-2 napos gyenge alvás már károsítja testünk oxigénfelvevő képességét, emiatt izmaink kevesebb erőt tudnak kifejteni. A kognitív képességek ezt követően továbbromlanak, mondataink összeszedetlenné válnak, és mozgásunk is egy ittas emberéhez hasonlóvá válik.

Hosszú alvásmegvonást követően az agy akaratunk ellenére is kiharcol rövid pihenőidőket, és időnként néhány másodpercig vagy egy-két percig is alvási funkcióba kapcsolja magát. A mikroalvásként is ismert jelenség az agy segélykiáltása, amely súlyos problémákat előjelez. Ezért fontos, hogy pihenésre mindig fordítsunk elég időt, hiszen a megfelelő mennyiségű alvástól nemcsak kisimultabbak leszünk, de egészségünk is meghálálja!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra