Az ADHD-s gyermek és a mozgás

Az ADHD-s gyerek esetében nemcsak arra kell figyelni, hogy állandó mozgásigényével ne sodorja bajba önmagát, hanem arra is, hogy a mozgás ne fokozza a panaszokat. Sportoljon-e a figyelemzavaros gyerek - erről kérdeztük Dr. Sófi Gyula gyermekpszichiátert.

A figyelemzavaros gyermek egyik legfőbb "jele" az állandó mocorgás, nyüzsgés - nem tudnak egy helyben ülni, folyton babrálnak valamit, olyan helyekre másznak fel, ahova nem kellene, és persze le is ugranak onnan, a szülők, nevelők nagy bánatára. Nehéz őket kordában tartani, az pedig egyenesen lehetetlen, hogy nyugodtan, türelmesen üljenek egy helyben. A hiperaktivitás, a motoros nyugtalanság azonban nem a fő diagnosztikai eleme az ADHD-nak, annyira nem, hogy akár kifejezetten lassú mozgású gyermekről is megállapítható.

Az állandó mozgás azonban nemcsak tünete a figyelemzavarnak, hanem mélyebb, neurológiai összefüggések is lehetnek a nyughatatlanság és a figyelemzavar között. "Egy ADHD-s gyermek figyelemközpontjának aktivitása alacsonyabb, mint a nem figyelemzavaros gyereknél. Így nála az állandó izgés-mozgás a figyelem aktivitási szintjének emeléséhez szükséges" - mondja Dr. Sófi Gyula. "A lehető legrosszabb módszer, ha arra akarjuk kényszeríteni, hogy nyugodtan üljön."

Mozgásterápia - több oldalról segíthet

A mozgás, a sport, illetve a speciális mozgásterápia több irányból is a gyerek segítségére lehet - mondja a szakember. "Azonban hatalmas tévhit, hogy a mozgásnak, a sportnak az a legfontosabb szerepe, hogy a gyereket kifárasszuk vele" - teszi hozzá a gyermekpsziciáter.

A mozgásformákat, illetve a mozgásterápiát a gyermek életkorának, testi fejlettségi szintjének megfelelően kell kiválasztani. Ha ugyanis "véletlenszerűen" küldjük el egy-egy órára a gyereket, könnyen olyan sikertelenség érheti, mely önértékelését hosszú időre visszavetheti. A mozgásterápia - például a speciális Ayres-terápia - nagyon hasznos kiegészítője lehet a figyelemzavar más terápiáinak, így a pszichoterápiának és a gyógyszeres kezelésnek is.

"Minden olyan mozgásforma hasznos, amelyik az egyensúlyérzékre hat vagy amely ritmussal jár együtt" - mondja Dr. Sófi Gyula. "Ilyen a tánc, a dobolás, de a capoiera, a cselgáncs vagy az aikido is. Az egyszerűbb mozgások közül a bukfenc, a forgómozgások igen jó hatással vannak a figyelemzavaros gyerekekre. Ilyenkor az agy is fejlődik. A mozgás ugyanis olyan stimulusokkal jár együtt, melyek a központi idegrendszert fejlesztik."

Mi is az Ayres-terápia? A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek. A magzat – egyensúlyszerve, a belső fülben lévő labirintusszerv segítségével – már 8-10 hetes korában észleli a gravitáció változásait, és képes ezekre mozgással válaszolni. A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb összerendezője a mozgás. Természetesen, nemcsak az életkornak és a fizikai fejlettségnek kell megfelelnie a mozgásnak: olyan sportot kell választani, amit a gyermek örömmel végez. Nem szabad csak azért megtiltani neki valamit, mert az "nem hasznos" - ugyanakkor a szülőknek, nevelőknek fel kell készülniük arra, hogy a figyelemzavaros gyerek könnyen megun egy-egy tevékenységet. A drága felszerelések megvásárlása előtt gondoljunk erre is!

Versenysportolót a gyerekből?

Jó néhány olyan élsportoló van, aki ADHD-s - az állapot ugyanis gyakran nagy tehetséggel, kitartással jár együtt. A versenyzés motiválhatja a gyereket, de a veszteséget, kudarcot ugyanakkor igen nehezen dolgozzák fel, így nagyon óvatosnak kell lenni, ha a tehetséges gyerekből versenyzőt akarunk faragni.

Bővebb információt az alábbi edukációs kisfüzetekben talál: Tájékoztató füzet szülőknek Tájékoztató füzet pedagógusoknak Tájékoztató füzet gyerekeknek Tájékoztató füzet fiataloknak

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra