Hatékony kezelés: a laborvizsgálat gyakran nem elég

Bár a vas egyike a Föld legnagyobb mennyiségben előforduló elemeinek, a vashiányos vérszegénység még mindig a leggyakoribb megbetegedések közé tartozik a világon.

Vashiány, súlyosabb esetben vashiányos vérszegénység áll fenn, ha a vörösvértestek száma, a vörösvértestek hemoglobin-tartalma és a vasraktárak telítettségére utaló ferritin fehérje szintje, vagy a hematokrit (vörösvértestek-vérszérum arány) értéke az életkornak és nemnek megfelelő élettani szint alá csökken. Nem mindegy azonban, hogy mi okozta ezeket a változásokat.

LISZTÉRZÉKENYEKNÉL GYAKORI A VASHIÁNY. FOTÓ: GETTY IMAGES
LISZTÉRZÉKENYEKNÉL GYAKORI A VASHIÁNY. FOTÓ: GETTY IMAGES

A kezdeti labordiagnosztika után a vashiány hatékony kezeléséhez értelemszerűen először a kiváltó okot kell azonosítani és megszüntetni. Vashiányt, később vérszegénységet okozhat egyebek mellett a vérképzés zavara (ilyenkor kevesebb vörösvértest képződik, fokozott a vörösvértestek pusztulása vagy lebontása), akut vagy krónikus vérzés, felszívódási problémák.

Bizonyos esetekben a kiváltó ok kezelésével egy időben megkezdhető a vashiány kezelése, de olyan is van, amikor csak a kiváltó ok megszüntetését követően érdemes elkezdeni a vaspótlást.

A vashiány kezelésének hatástalansága mögött gyakran a nem kellően alapos kivizsgálás áll

A diagnosztizált vashiány megszüntetésének nulladik lépése a részletes anamnézis és az alapos orvosi vizsgálat a vashiány okának felderítése érdekében. Ugyanis a vashiány sohasem önálló betegség, hanem valaminek a tünete.

Vannak olyan kiváltó okok, amelyeket életmódbeli változtatással meg lehet szüntetni, ilyenek például az erős fogyókúra vagy a húsmentes étkezés, amelyeknél a szükségesnél kevesebb vas bevitele okozza a hiánybetegséget. De vashiány alakulhat ki túlsúly esetén is a vashasznosulás csökkenése, vagy vaspótlás nélkül intenzív sportolás mellett is a vasszükséglet fokozódása miatt.

Bizonyos életszakaszokban – gyermek- és serdülőkorban, nők esetében a menstruációs időszakban – alapvetően megemelkedik a vasigény, ilyenkor a terápia eredményessége a megfelelően beállított és kivitelezett vaspótlástól függ.

Tudtad? A férfiak átlagos vasszükséglete napi 8 mg, termékeny korú nőké ennek közel a duplája, míg a terhesség alatt akár a triplája is lehet.

A nők vasszükséglete a terhesség során folyamatosan növekszik, a nem terhes időszaknak akár háromszorosa is lehet. A várandósok esetében gyakran alakul ki vashiány, amely alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez vezethet. Ezért a gyermekvállalás előtti időszakban és a várandósság, továbbá szoptatás ideje alatt vaspótlás javasolt.

A vashiány eredményes kezelése érdekében a felszívódási zavarok diagnosztizálásának és kezelésének mindig meg kell előznie a szájon át történő vaspótlást. Természetesen súlyos vérszegénység esetén ilyenkor is azonnali vénás vaspótlásra van szükség.

1/ A cöliákia, más néven lisztérzékenység olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, bizonyos kiváltó tényezők hatására alakul ki, és a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. A károsodott bélbolyhok nem tudják ellátni a feladatukat, az étkezéssel elfogyasztott tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, így hiánybetegségek, köztük jellemzően a vas hiánya jelenhet meg. Amíg a bélbolyhok állapota nem rendeződik, addig a szájon át alkalmazott vaspótlás egészen biztos, hogy hatástalan lesz a felszívódás zavara miatt. A cöliákiához hasonlóan a laktózérzékenység (amikor a tejcukorbontó enzim aktivitása csökken a vékonybélben) is felszívódási zavar, így a sikertelen vasterápia oka lehet. 

2/ A vas felszívódása szintén gátolt gyulladásos, onkológiai, valamint különböző fertőzéses megbetegedésekben, ezért ilyenkor a vasterápia hatékonysága csökken. Ezért a betegség célzott kezelését követően különösen fontos a megfelelő mértékű vaspótlásról gondoskodni a gyorsabb felépülés érdekében.

A krónikus vagy akut vasvesztéssel járó, bármilyen eredetű vérzés (erős menstruáció, aranyér, gyakori orrvérzés, gyomor-bélrendszeri vérzések), művesekezelés (dialízis), műtétek után egyértelmű a vaspótlás szükségessége, amelynek mértéke és ideje szintén befolyásolhatja a vasterápia eredményességét.

Bár rendszerint egy vérvizsgálat elegendő a diagnózis felállításához, illetve a vérszegénység típusának megállapításához, de mivel a vashiány nem önálló betegség, hanem egy tünet, ezért a sikeres kezelés érdekében a kiváltó ok, a háttérben meghúzódó betegség kiderítése és megfelelő terápiája kulcsfontosságú.

Sokan a mai napig nem veszik komolyan a vashiányt és az azzal járó tüneteket, pedig ez az állapot súlyos következményekkel járhat. A vas a testünk számos életfontosságú folyamatában vesz részt, egyebek közt az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme. Miért vegyük komolyan? Milyen súlyos problémákat okozhat a vashiány? Nézzük!

A hiányzó vasat vaspótló tabletták kúraszerű, 3-6 hónapon át tartó szedésével tudjuk pótolni. Feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát, mivel a szájon át szedett vasnak mindössze 10-20 százalékát tudja hasznosítani a szervezetünk. Ezért az alacsony vastartalmú vaskészítmények nem valószínű, hogy ki tudják elégíteni a szervezet szükségletét. Ugyanakkor a vastúltöltés elkerülésére is ügyelni kell, ezért mindenképpen be kell tartani a vaspótló gyógyszer szedésének időtartamára, valamint a napi dózisra vonatkozó utasításokat. Emellett fontos a változatos, C-vitaminban gazdag étrend kialakítása, mivel ez hozzájárul a vas hatékony felszívódásához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra