A testem rejtélyei: a hüvelyflóra egyensúlya

Az intim egészség megóvása érdekében elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra. Hogyan tudjuk fenntartani/megőrizni a hüvelyi mikrobiológiai egyensúlyt? Mi a szerepük ebben a tejsavtermelő baktériumoknak? Áttekintő cikk a hüvelyflóra fontosságáról.

„A hüvely akkor a legegészségesebb, ha pH-értéke alacsonyabb, mint a test többi részéé. A hüvely normális pH-értéke valahol 3,8 és 4,5 között mozog, bár menopauza után lehet magasabb" – mondja dr. Heather Bartos, szülész-nőgyógyász. Ez a savas környezet abban segít, hogy az egészséges hüvelyben élő, a hüvelyflóra egyensúlyáért felelős Lactobacillusok maradjanak túlsúlyban, meggátolva ezzel a káros mikrobák szaporodását, kártékony kórokozók megtelepedését a női nemi szervben.

JAVASOLT TISZTA VIZET VAGY KÍMÉLŐ, INTIM MOSAKODÓSZEREKET ALKALMAZNI. FOTÓ: GETTY IMAGES.
JAVASOLT TISZTA VIZET VAGY KÍMÉLŐ, INTIM MOSAKODÓSZEREKET ALKALMAZNI. FOTÓ: GETTY IMAGES.

A normál és kóros flóra közötti különbségekről

A hüvelyflóra állapota folyamatosan változik, függ:

·       az életkortól,

·       a menstruációs ciklustól,

·       valamint az olyan hormonális változásoktól, mint például a változókor, de gyógyszerek – elsősorban antibiotikumok és hormonkészítmények – is hatással vannak rá,

·       ahogy a személyi higiénia, a hüvelyt ért irritációk, a táplálkozás, az immunrendszer általános állapota, valamint a különböző betegségek, például a diabétesz vagy az inzulinrezisztencia,

·       a szorongás, a depresszió, a stressz szintén felboríthatja ezt a nagyon sérülékeny egyensúlyt.

Ha a Lactobacillusok száma csökken, a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, ami kedvez a fertőzések kialakulásának. Gondot okozhat továbbá a gyakori partnercsere, a túl szoros, műszálas fehérnemű, a vécéhasználat után rossz irányba (hátulról előre) végzett törlés is.

A méhnyakban és a hüvelyben található mirigyek által termelt hüvelyváladék eltávolítja az elhalt sejteket, tisztán és egészségesen tartja a hüvelyt. Az egészséges hüvelyflóra szagtalan, a szeméremdomb, a kis- és nagyajkak, valamint a csikló és a hüvelybement nem duzzadt, nem piros, nincsenek rajta külsérelmi nyomok, kiütések.

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, amelyek jellemző tüneteivel sajnos a legtöbb nő még mindig nincs tisztában. Mi a különbség a hüvelyi fertőzések között? Mikor érdemes orvoshoz fordulni? A fertőzéseket nem szabad elhanyagolni, nézzük, mivel állunk szemben!

Kóros esetben a hüvelyi váladék szokatlanul bő, darabos, bűzös, habos, szürkés vagy zöldes színű, valamint fájdalommal és viszketéssel járhat. Bakteriális hüvelyfertőzés esetén például a hüvelyváladék bőséges, fehér vagy szürkés színű és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú lesz. Gombás hüvelyfertőzés esetén pedig a hüvelyfolyás sárgásfehér színű, állagát tekintve leginkább sűrű, túrós jellegű.

Tanácsok a hüvelyflóra egészségének megőrzésére

·       A probiotikumok idegen tejsavtermelő baktériumokat tartalmaznak, és direkt kell bejuttatni őket a hüvelybe. Ideális esetben több baktériumfaj alkotja, amelynek összetétele alkalmazkodik a hüvelyhez, de sajnos az ilyen készítmények ritkák. Hátrányuk általában, hogy az ilyen kívülről bejuttatott tejsavbaktérium testidegen, és legtöbbször egyetlen baktériumtörzs alkotja, ezért önmagában elég esendő, azaz egyetlen pótolt Lactobacillus fajból nehezen lesz saját hüvelyflóra!

·       Érdemes ügyelni a ruháink tisztítására: a szoros, rosszul szellőző anyagok, illetve bizonyos mosószerek és öblítők is irritációt válthatnak ki.

·       Strandolásnál, uszodában vagy szaunahasználat esetén érdemes szem előtt tartani, hogy a mesterséges vizek klórral történő fertőtlenítése eleve meggyengítheti a hüvelyflórát, illetve ügyeljünk a vizes fürdőruha mielőbbi szárazra cserélésére, mivel a párás, meleg környezet kifejezetten kedvez a gombák elszaporodásának.

·       A gombák burjánzását serkenthetik a szénhidrátban gazdag ételek, ezért lehetőleg kerüljük a péksüteményeket, tésztaféléket, kenyeret.

·       Ha antibiotikum-kúrát javasol az orvos, érdemes nemcsak a bél-, hanem a hüvelyflórát helyreállító készítményeket is alkalmazni. Olyan tejsavtartalmú hüvelykrémet válasszunk, amely nemcsak a hüvelyi pH-t állítja helyre, hanem tartalmaz egyéb olyan összetevőket, amelyek segítik a Lactobacillusok szaporodását.

·        Enyhébb esetben hatékonyak lehetnek a patikában vény nélkül kapható készítmények is. Tipikusan gombás vagy bakteriális fertőzésre utaló tünetek esetén alkalmazhatóak különböző hüvelykúpok, -gélek, -krémek vagy -tabletták.

Tipp: A hagyományos lúgos szappanok és tusfürdők, a mesterséges színezékek és illatanyagok károsítják a hüvely alapvetően savas környezetét, akárcsak a felesleges irrigálás. Helyettük javasolt a reggeli és esti mosakodáshoz tiszta vizet vagy kímélő, intim mosakodószereket alkalmazni. Érdemes kerülni a nedves törlőkendőket és az illatosított egészségügyi betéteket is, érzékenység esetén pedig az sem mindegy, hogy milyen óvszert vagy síkosítót használunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra