Szűrővizsgálat mentette meg az életét

Hipertóniás krízissel szállítottak kórházba egy zalahalápi lakost a napokban. A problémára a Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) által szervezett szűrőnapon derült fény.

A szűrővizsgálatok közvetve mindig életmentőnek nevezhetőek, hiszen segítségükkel felfedezhetünk olyan betegségeket, amelyek az időben elkezdett kezelésnek köszönhetően jól gyógyíthatóak. Így pedig megakadályozható a jelentős egészségkárosodás.

Egyes esetekben viszont szó szerint életet ment a szűrés – például akkor, amikor a vizsgálat közben vesznek észre egy olyan súlyos állapotot, amely azonnali kórházi kezelést igényel. Éppen ez történt hétfőn Zalahalápon, a Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) által szervezett szűrőnapon is.

szűrőbusz és mentőautó
Hipertóniás krízissel szállítottak kórházba egy zalahalápi lakost. Fotó: NNK/Facebook

Hipertóniás krízissel vitték kórházba

Az NNK tájékoztatása szerint az egyik vizsgált lakosnál hipertóniás krízist állapítottak meg, így a beteget azonnal kórházba szállították. Az eset remekül rávilágít a tudatos egészségmegőrzés, azon belül is szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontosságára.

Az Egészségvonal egy korábbi cikke szerint az úgynevezett hipertóniás krízis tünetei a következők:

  • magas – 140/90 Hgmm feletti – vérnyomás,
  • légszomj,
  • hányinger,
  • hányás,
  • válaszképtelenség.

Ha a fenti panaszokat tapasztalod, haladéktalanul tárcsázd a 112-t és kérd a mentők segítségét! Az extrém vérnyomás-emelkedést nagyon komolyan kell venni, ugyanis a legsúlyosabb szív- és érrendszeri eseményekhez – például szívritmuszavarhoz, stroke-hoz, vérzéshez, szívinfarktushoz, veseelégtelenséghez vagy akár aortarepedéshez is – vezethet. Szélsőségesen magas – 180/120 Hgmm feletti – vagy a korábbiakhoz képest abnormális értékek esetén szinte biztosan szükséges a sürgősségi beavatkozás.

Magas vérnyomás: a 80-80-80 az új irány?

Ezért veszélyes a tartósan magas vérnyomás

A magas vérnyomás (hipertónia) azért különösen alattomos betegség, mert sok esetben nem okoz tüneteket, vagy csupán általános panaszokat generál. Éppen ezért gyakran csak véletlenül fedezik fel a problémát, egy háziorvosi rutinvizsgálat során. A reggelente jelentkező fejfájás, a tarkótáji nyomásérzés és a gyakori szédülés azonban gyanúra adhat okot, csakúgy, mint a férfiak esetében az erekciós zavar.

A hosszú ideje fennálló magas vérnyomás komoly károkat okoz a keringési rendszerben, roncsolja ugyanis a szív, a vesék, a szemek és a végtagok ereit is. A probléma kialakulásának kockázatát jelentősen fokozza a sok stressz, a túlhajszoltság,  az egészségtelen táplálkozás, a túlzott sóbevitel, az alacsony káliumbevitel, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint az alvászavarok is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: