Az életmódunk így hat a vérnyomásra

Szerencsére egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az életmódjuk milyen komoly hatással van az egészségükre, de csak kevesen ismerik a konkrét összefüggéseket.

Az életmód magas vérnyomásra gyakorolt hatásaira Dvorák Márton, a KardioKözpont mozgásterapeutája és Szabó Lucia dietetikus hívja fel a figyelmet.

A hajlam még nem betegség

Magyarországon a felnőttek mintegy ötöde, illetve a 60 éven felüliek több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved. Tény, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben, ám a betegség manifesztációjához, kifejlődéséhez jelentősen hozzájárulunk az életmódunkkal is. Olyannyira igaz ez, hogy amagas vérnyomáskezelésének az életmódváltás az első lépcsőfoka, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott a gyógyszeres kezelés.

A pácienseknek tisztán kell látniuk, hogy az életmód-terápia javítani tud a vérnyomás, a koleszterin- és avércukorszintértékein is. Vagyis az életmódelemeink megváltoztatásával könnyebb kordában tartani a magas vérnyomást, a hyperlipidémiát és a cukorbetegséget. Tehát minél több rossz szokásunkat cseréljük le jó szokásra, annál jobbak az esélyeink a javulásra - már kialakult betegségek esetén is.

vérnyomás, életmód, egészséges életmód, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek
vérnyomás, életmód, egészséges életmód, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek

Ennyit számít a helyes életmód

Az életmódváltáson gondolkozóknak érdemes tudniuk, hogy már az apró változtatások is hatnak a szisztolés (vagyis az első) vérnyomásértékekre. Minden tizedik leadott plusz kiló után 5-20 Hgmm-os, a sóbevitel csökkentésével 2-8 Hgmm-os, a mediterrán étrend (DASH-diéta) bevezetésével 8-14 Hgmm-os, a rendszeres fizikai aktivitás beiktatásával 4-9 Hgmm-os, az alkoholfogyasztás mérséklésével pedig 2-10 Hgmm-os vérnyomáscsökkenés érhető el.

Az életmódprogram további elemei - például az izomerősítő mozgás, a limitált szénhidrátbevitel, a megnövelt rost- és növényiszterin-bevitel, illetve a csökkentett telítettzsírsav-fogyasztás - szintén kedvező hatásúak, de inkább a vércukor- és a koleszterinszintre nézve. Ezek a hatások azonban egymással is összefüggenek. Az egészséges szív étrendjének is nevezett DASH-diéta például önmagában is segíti a fogyást, ami lejjebb viszi a vérnyomásértékeket. A tartós fogyás viszont elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Ha tehát ennek érdekében rendszeresen aerob (vagyis kardio) mozgást végzünk, az többek között a vérnyomás tartós csökkenését eredményezheti, és akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek dózisát is csökkenthetjük - természetesen csak akkor, ha az orvosunk is így látja.

A megfelelő mozgásprogram

A vérnyomáscsökkentés legjobb módszereiről itt olvashat bővebben!

Az elmúlt évtizedekben a szívbetegek rehabilitációjában, valamint ametabolikus szindrómakezelésében elsősorban a tartós és egyenletes, mérsékelt vagy közepes intenzitású fizikai terhelésen alapuló programokat, az úgynevezett kardió edzést használták. Szinte szállóigévé vált a heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás, legalább heti 3 alkalomra elosztva. Idővel azonban az izomfejlesztés is fontossá vált, így ugyanis még inkább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is.

Az utóbbi években már az egyenletes terhelésnél hatásosabb és rövidebb idő alatt kivitelezhető nagyintenzitású interval (szakaszos) tréning is szerepet kapott a rehabilitációban és a magas vérnyomás csökkentésében. A magas intenzitással - gyors futással, kerékpározással, ugrálással - azonban óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már megvan egy alap fittségi szint és nincs komolyabb szívbetegség. A hatékony és biztonságos mozgásprogram felépítésében érdemes mozgásterapeuta iránymutatásaira támaszkodni, és ajánlott a speciálisan felépített, csoportos mozgásformák közül választani. A megfelelően beállított vérnyomás esetén szakember segítségével elkezdhető a mozgás.

A "szív étrendje"

A szív- és érrendszer szempontjából a legoptimálisabb, ha étrendünk elsősorban növényi alapú élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, tengeri halak, többszörösen telítetlen zsírsavak, és olajos magvak fogyasztására épül - ismerteti Szabó Lucia dietetikus. Nagyon fontos továbbá, hogy korlátozzuk a sóbevitelt: a napi sómennyiség lehetőleg ne haladja meg a 2,3 grammot. Ezzel párhuzamosan ajánlatos visszaszorítani a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok, a cukros üdítők és az alkohol fogyasztását is. Beválhat az ezen elveket figyelembe vevő DASH-diéta vagy mediterrán diéta, azonban a dietetikus által személyre szabott étrend a leghatékonyabb.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció