40 felett így óvjuk a szívünket

Felmérések szerint az emberek többsége 40 éves kora előtt kevesebb figyelmet fordít az egészségére. Pedig fiatalabb korban is érdemes már gondolni a megelőzésre, például a szív egészségével kapcsolatban is.

Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására!

40 éves kor után lassulni kezd az anyagcsere, és szinte észrevétlenül kezdenek el felkúszni a pluszkilók, ami növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Éppen ezért már fiatalabb korban is fontos, hogy folyamatosan ügyeljünk a súlyunkra. Mérjük magunkat hetente vagy akár naponta, és ha észrevesszük, hogy hízni kezdtünk, akkor mozogjunk többet, illetve fordítsunk nagyobb gondot a táplálkozásunkra!

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi? Negyvenéves kor körül indulnak be általában azok a folyamatok a szervezetben, amelyek sokáig lappanganak, majd évek, esetleg évtizedek múlva súlyos betegségeket okoznak. Ha résen vagyunk, jó eséllyel megelőzhetőek.

Figyeljünk arra, hogy mennyit eszünk!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen ételből mi számít egy adagnyi mennyiségnek. Egy adagfehérjekörülbelül egy pakli kártya nagyságú, egy adag gabona körülbelül teniszlabda méretű, egy adag zöldség pedig körülbelül egy csészényi mennyiségnek felel meg.

TIPP A kálium- és magnézium rendszeres pótlása segíthet megőrizni a szívünk egészségét, a káliumnak emellett a vérnyomás szabályozásában is jelentős szerepe van.

Zsiradékok tekintetében vajból a teáskanálnyi mennyiség, olívaolajból egy evőkanálnyi, mogyoróvajból pedig két evőkanálnyi mennyiség számít egy adagnak. Ezen kívül figyeljünk rá, hogy csak akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk.

aktív életmód
Szívünk érdekében is fontos, hogy negyven felett aktívak maradjunk.

Maradjunk szociálisan aktívak!

Több kutatás is igazolja, hogy a szociálisan kevésbé aktív embereknél nő a szívbetegségek kialakulásának esélye. Éppen ezért tudatosan ügyeljünk rá, hogy rendszeresen időt töltsünk a barátainkkal, a családunkkal, ne mondjunk le közös programokat. A magányos életmód akár 29 százalékkal is növelheti a szívbetegség esélyét 40 éves kor felett.

Maradjunk fizikailag aktívak!

A mozgásszegény életmód nem tesz jót a szívnek, de az sem, ha túlzásba visszük a sportolást. Igyekezzünk úgy alakítani az életünket, hogy hetente 3-4 alkalommal beleférjen 30-45 percnyi közepesen intenzív mozgás, és ettől 40 éves korunk után se térjünk el! Így nagy mértékben csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)