Igazságtalannak tartják az ápolási díjakat

Civilek és érdekvédelmi szervezetek is igazságtalannak tartják az ápolási díj rendszerének átalakítását, az ugyanis különbséget tesz a beteg gyermekek és felnőttek ápolása között.

Elégedetlenek az ápolási díj rendszerének átalakításával az érdekvédelmi, illetve civil szervezetek, melynek hatására szerintük tömegesen fognak kiesni a GYOD-ra jogosultak köréből. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke szerint csak "átmeneti nyertesei" az otthonápolás ügyének azok, akik részesülnek a bruttó 100 ezer forintos díjban - írja a Népszava.

Az otthonápolás ezért veszélyes a gondozókra Mintegy 45 ezer családot érint Magyarországon az olyan otthonápolás, amikor valamelyik családtag 0-24 órában csak hozzátartozója gondozásával foglalkozik. Ennek nehézsége nemcsak a fizikai fáradtságban és az anyagi nehézségekben nyilvánul meg, hanem a hatalmas mentális terhelésben is, amely olyan tünetekhez vezethet, mint amilyenekkel a poszttraumás stressz betegségben szenvedők találkoznak. Kattintson a részletekért!

Tovább küzdenek az otthonápolók

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még tavaly októberben jelentette be, hogy januártól bruttó 100 ezer forintot kapnak azok a szülők, akik önellátásra képtelen gyermeket nevelnek, míg több gyermek esetén az összeg 150 ezer forintra nő. Akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, 15 százalékos emelést kaptak, majd több lépcsőben, 2022-ig összesen 30 százalékos emelést remélhetnek. Időközben megjelent egy kormányrendelet-módosítás, amely szerint júliustól újabb, szigorúbb értékelési rendszeren kell átesniük a GYOD-ra, illetve az ápolási díjra szorulóknak.

Egy idős ember otthoni ápolása teljes embert igényel (Fotó: 123RF)
Egy idős ember otthoni ápolása teljes embert igényel (Fotó: 123RF)

Az ápolási díjat három kategóriában - alap, emelt és kiemelt - osztják ki, a MEOSZ szerint mintegy 51 700 családot tesz ki a jogosultak köre. Ezzel szemben a GYOD-ban érintett családok száma mintegy 18 300-ra tehető. Az alap ápolási kategóriából mintegy 9 ezren, az emeltből 3200-an, a kiemelt kategóriából mintegy 6100-an kerültek át a GYOD-ba. Kovács Ágnes szerint ha életbe lép az új értékelési rendszer, lényegében csak az utóbbi kategóriába tartozók maradhatnának a GYOD-ra jogosultak körében. Az új, pontozási rendszeren alapuló elbírálás miatt megvonhatják a támogatást például annak az autista gyermeknek a családjától, aki képes önállóan enni és tisztálkodni, mégis állandó felügyeletre szorul.

Habár az ápolási díjra és a GYOD-ra tervezett költségvetési forrás 64,7 százalékkal nőtt, ezt nem osztották fel egyenlően az említett három kategória között. Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke szerint a GYOD nagy segítséget jelent a gyermeküket otthon ápoló szülőknek. Szorgalmazza azonban, hogy az idős, beteg szüleiket vagy más hozzátartozóikat otthon ápolók számára is méltó fizetést biztosítsanak. Azt is el akarják érni, az állam foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el az otthonápolást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)