Idősgondozás, betegápolás? A segítség a neten van!

Kórházból frissen hazakerült hozzátartozó, beteg gyermek, fogyatékkal élő rokon, tartós gondozást igénylő szomszéd. Valószínű, hogy mindannyiunk életében előfordult már, vagy elő fog fordulni e helyzetek valamelyike. Az is lehetséges, hogy nekünk kell segítőként helyt állnunk valaki mellett. Ilyenkor jusson eszünkbe a Webnővér.hu!

Egyre bővül a személyes gondoskodást igénylők köre. Ez részben a jól ismert demográfiai folyamatoknak köszönhető, de más okai is vannak. Többek között a mind rövidebb kórházi tartózkodást preferáló irányelvek, valamint az az egyre szélesebb körben elfogadott tény, mely szerint az idős vagy beteg ember jól-létét, felépülését, méltóságát leginkább otthoni környezetben kell és lehet biztosítani. A szociális és egészségügyi ellátórendszer lehetőségeihez mérten mindent megtesz a látókörébe kerülők segítése és ellátása érdekében, mégis óriási szerep hárul az úgynevezett laikus (vagy informális) segítőkre az otthoni ápolás és gondozás terén- legyenek azok rokonok, barátok, szomszédok vagy önkéntesek. Segíteni, jól segíteni azonban nem is olyan könnyű. Sokszor előképzettség, tapasztalat, rutin nélkül, úgy, hogy miközben a beteg állapota javul, a gondozó testi-lelki egészsége is épen marad.
Hiánypótló weboldal

Hiánypótló weboldal

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) hazánk egyik legnagyobb civil szervezeteként számos, időseket, betegeket és fogyatékosokat ellátó intézményt és szolgáltatást tart fenn. Ezen intézményesült ellátások mellett az MMSZ folyamatosan törekszik a szociális innovációra az ápolásra, gondozásra szorulók segítése terén. A legújabb kezdeményezés e téren a 2013 őszén elindított WebNővér, amely egy mindenki által elérhető internetes portál.

Egy portál a laikus segítőknek

  • Az oldal megalkotásakor fontos szempont volt az, hogy milyen támogatásra, információkra van elsősorban szüksége a laikus segítőnek. Többségük nem képzett ápoló, ezért számukra az egyszerű ápolási feladatok is nehézséget jelenthetnek. Ezek megtanulásában segítenek az oldalon található rövid, közérthető oktatófilmek.
  • Az idős, beteg embert gondozó gyakran nem tudja, milyen külső segítséget vonhat be, mire jogosult az ápolt vagy ő maga, milyen támogatást igényelhet és honnan. Ezért a portálon megkereshetők a közelben működő szociális és egészségügyi szolgáltatók és elérhetőségeik, egyúttal megismerhető a szolgáltatások igénybevételi módja is.
  • A rokonát, ismerősét gondozó ember sokszor magára marad, nem kap lelki, mentális támogatást megterhelő feladatához. Ezen kíván enyhíteni a WebNővér lelki feltöltődést kínáló rovata.
  • Mindezek mellett fontos, hogy az oldalt felkereső segítők professzionális eligazítást kapjanak, ha elbizonytalanodnak feladataik végzése során. Ezt szolgálják a Gondozási és Jogi tanácsadás menüpontok levelező felületei.

A WebNővér a Szeretetszolgálat kétéves munkájának eredménye. A projekt megvalósítását az Európai Unió Central Europe programja tette lehetővé, melynek HELPS elnevezésű projektjében az MMSZ partner. A pályázati támogatás segítségével a weboldal kulcsfelületei 7 további európai nyelven is elérhetők lesznek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag