Idősgondozás, betegápolás? A segítség a neten van!

Kórházból frissen hazakerült hozzátartozó, beteg gyermek, fogyatékkal élő rokon, tartós gondozást igénylő szomszéd. Valószínű, hogy mindannyiunk életében előfordult már, vagy elő fog fordulni e helyzetek valamelyike. Az is lehetséges, hogy nekünk kell segítőként helyt állnunk valaki mellett. Ilyenkor jusson eszünkbe a Webnővér.hu!

Egyre bővül a személyes gondoskodást igénylők köre. Ez részben a jól ismert demográfiai folyamatoknak köszönhető, de más okai is vannak. Többek között a mind rövidebb kórházi tartózkodást preferáló irányelvek, valamint az az egyre szélesebb körben elfogadott tény, mely szerint az idős vagy beteg ember jól-létét, felépülését, méltóságát leginkább otthoni környezetben kell és lehet biztosítani. A szociális és egészségügyi ellátórendszer lehetőségeihez mérten mindent megtesz a látókörébe kerülők segítése és ellátása érdekében, mégis óriási szerep hárul az úgynevezett laikus (vagy informális) segítőkre az otthoni ápolás és gondozás terén- legyenek azok rokonok, barátok, szomszédok vagy önkéntesek. Segíteni, jól segíteni azonban nem is olyan könnyű. Sokszor előképzettség, tapasztalat, rutin nélkül, úgy, hogy miközben a beteg állapota javul, a gondozó testi-lelki egészsége is épen marad.
Hiánypótló weboldal

Hiánypótló weboldal

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) hazánk egyik legnagyobb civil szervezeteként számos, időseket, betegeket és fogyatékosokat ellátó intézményt és szolgáltatást tart fenn. Ezen intézményesült ellátások mellett az MMSZ folyamatosan törekszik a szociális innovációra az ápolásra, gondozásra szorulók segítése terén. A legújabb kezdeményezés e téren a 2013 őszén elindított WebNővér, amely egy mindenki által elérhető internetes portál.

Egy portál a laikus segítőknek

  • Az oldal megalkotásakor fontos szempont volt az, hogy milyen támogatásra, információkra van elsősorban szüksége a laikus segítőnek. Többségük nem képzett ápoló, ezért számukra az egyszerű ápolási feladatok is nehézséget jelenthetnek. Ezek megtanulásában segítenek az oldalon található rövid, közérthető oktatófilmek.
  • Az idős, beteg embert gondozó gyakran nem tudja, milyen külső segítséget vonhat be, mire jogosult az ápolt vagy ő maga, milyen támogatást igényelhet és honnan. Ezért a portálon megkereshetők a közelben működő szociális és egészségügyi szolgáltatók és elérhetőségeik, egyúttal megismerhető a szolgáltatások igénybevételi módja is.
  • A rokonát, ismerősét gondozó ember sokszor magára marad, nem kap lelki, mentális támogatást megterhelő feladatához. Ezen kíván enyhíteni a WebNővér lelki feltöltődést kínáló rovata.
  • Mindezek mellett fontos, hogy az oldalt felkereső segítők professzionális eligazítást kapjanak, ha elbizonytalanodnak feladataik végzése során. Ezt szolgálják a Gondozási és Jogi tanácsadás menüpontok levelező felületei.

A WebNővér a Szeretetszolgálat kétéves munkájának eredménye. A projekt megvalósítását az Európai Unió Central Europe programja tette lehetővé, melynek HELPS elnevezésű projektjében az MMSZ partner. A pályázati támogatás segítségével a weboldal kulcsfelületei 7 további európai nyelven is elérhetők lesznek.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

február 17. - február 23.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
38 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég, országszerte számítani kell esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag