Valóban nem ehetünk vérvétel előtt?

A köztudatban úgy él, hogy a vérvételre készülőknek már a vizsgálatot megelőző estétől tilos bármilyen élelmiszert fogyasztani. A HáziPatika.comnak nyilatkozó diabetológus szerint ugyanakkor bizonyos betegeknek nem kötelező éhgyomorral megjelenni az orvosnál.

Megdőlt a sok évtizedes gyakorlat, amely szerint a vérvétel csak éhgyomorra jó - adta közzé a hírt néhány internetes portál. A cikk az Európai Labor Társaságok Szövetségének (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) 2016-os állásfoglalását idézi, amely szerint nem szükséges éhgyomorral vérvételre menni, sőt, sok esetben előbb látható a baj, ha normál rend szerinti étkezés mellett vesznek vért. A magyarázat szerint ez egy mesterségesen létrehozott állapot, ami valójában nem életszerű, hiszen a szervezet kiéheztetett állapota nem az általános értékeket jelzi. Kivételt képez ez alól az éhgyomri vércukoreredmény, melynek pontos méréséhez valóban nem javasolt semmit fogyasztani a vérvétel előtti órákban. Valóban feleslegesen sanyargatják magukat a vizsgálat előtt állók? Szakembert kérdeztünk.

Vérvétel előtt szabad enni, de csak bizonyos vizsgálatoknál
Vérvétel előtt szabad enni, de csak bizonyos vizsgálatoknál

Mikor ehetünk vérvétel előtt?

A vizsgálat típusától, és a beteg állapotától is függ, hogy a vérvétel előtt megengedett-e az evés - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. "Hogyha azt akarjuk megállapítani, hogy a páciensnek cukorbetegsége, vagy inzulinrezisztenciája van-e, a terheléses vércukorvizsgálatot mindenképpen éhgyomorral kell a beteggel elvégeztetni. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy a vérvételt megelőző nap, este tíz órától már semmit ne fogyasszon vízen kívül" - mondta el. Rövid idővel a vizsgálat előtt akár egy cukormentes rágó is befolyásolhatja a vércukorszintet, így az ilyen esetekben tényleg szigorúan be kell tartani az orvos által előírt dolgokat. Fontos azonban a diabetológus szerint az is, hogy az ezt megelőző három napban a páciens megfelelően táplálkozzon, ne vonja meg magától a szénhidrátot. A nem megfelelő táplálkozás ugyanúgy torzíthatja az eredményeket.

Mit mutat a vérkép? A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb teszt, melyen az emberek átesnek, hiszen az első dolog, amit egy orvos kér: a teljes vérkép. Pontosan mit jelentenek a leleten látható rövidítések, adatok? Kattintson !

Nem mindig kell ragaszkodni az éhgyomori méréshez

A már diagnosztizált cukorbetegek esetében azonban nem kell ragaszkodni az éhgyomori méréshez a doktornő szerint. Esetükben ugyanis sokkal nagyobb problémát jelenthet, ha reggel nem a megszokott időben adja be magának az inzulinját , a laborvizsgálat miatt pedig kicsúszik a megszokott ritmusából. "Mivel a cukorbetegséget már megállapítottuk nála, az étkezés pedig más értékét nem befolyásolja, ezért mi nem kérjük, hogy éhgyomorral jelenjen meg. Hogyha nem valamilyen szénhidrát-anyagcserezavart, vagy inzulinrezisztenciát szeretnénk mérni, a beteg is nyugodtan étkezhet a vizsgálat előtt" - mondta a diabetológus.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: a vizsgálat sikeressége érdekében mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, és az ő javaslatainak megfelelően jelenjünk meg a vérvételen. Egyes eredményeket (a már említett vércukorszint mellett például a vérzsírszintet ) ugyanis torzíthatnak az előtte elfogyasztott élelmiszerek, ez pedig a megfelelő diagnózis felállítását is megnehezíti.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: