Újra megműtötték a szétválasztott ikreket

Rekonstrukciós műtéten estek át a szétválasztott bangladesi ikrek. Jelenleg mindkét gyerek állapota stabil - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a szétválasztott bangladesi sziámi ikreken, a rehabilitáció pedig évekig is eltarthat. További részleteket korábbi cikkünkben olvashat!

Újra Bangladesbe utazott az alapítvány magyar orvoscsapata, akik Rukián koponyacsontpótlást végeztek. Rabia hajas fejbőre alá pedig további speciális öntáguló implantátumokat ültetettek be, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a jövő év első felében tervezett koponyacsontpótlást. Az orvosok hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon. A műtétetek után mindkét kislány állapota stabil.

bangladesi ikerpár, sziámi ikrek, szétválasztott ikrek, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
bangladesi ikerpár, sziámi ikrek, szétválasztott ikrek, Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Már mindkét gyerek jól van

Ahogy korábban mi is megírtuk, Rukiánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények miatt az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt. Azóta a folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető. Rabia az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni.

A műtéteket Csókay András és Valálik István idegsebész, illetve Pataki Gergely plasztikai sebész végezte. A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Csapody Marcell volt. A következő beavatkozás a jövő év első negyedére várható - közölte az alapítvány.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: