Térképen, hogy hol tombol az influenza

Csökkent, de még mindig igen magas az influenzagyanús betegek száma az országban: az elmúlt héten közel 68 ezren fordultak orvoshoz panaszaikkal.

Az év második hetében kezdődött influenzajárvány során a becslések szerint eddig a lakosság 2,7 százaléka fordult orvoshoz! Az idei influenza veszélyesebb, mint az elmúlt években volt - részletek itt.

"A fővárosban és tizennégy megyében csökkent, öt megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az előző héthez viszonyítva" - adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán. A legtöbb beteget Tolna, Vas és Heves megyében regisztrálták. A korcsoport szerinti megoszlásban nem történt jelentős változás, továbbra is a 15 alatti gyermekek, illetve a 15 és 34 közötti fiatal felnőttek körében a leggyakoribb a fertőzéses megbetegedés. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt arányaiban a legmagasabb.

Továbbra is a gyermekek körében alakul ki a legtöbb influenzafertőzés
Továbbra is a gyermekek körében alakul ki a legtöbb influenzafertőzés

Laboratóriumi vizsgálattal is igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Tolna megye kivételével az ország minden területén diagnosztizáltak. A hatodik naptári héten 195 influenzagyanús betegtől származó légúti mintát analizáltak a szakemberek, amiből összesen 103 esetben mutatták ki influenza A vírus jelenlétét. Az influenzapozitivitási arány 57,1 százaléknak felelt meg, azaz a vizsgált beteg több mint felénél valóban ezek a kórokozók álltak a kellemetlen tünetek hátterében.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tizenkét jelentés érkezett összesen kilenc megyéből. A megbetegedések 8 óvodát, 3 általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Négy járványban vettek mintát virológiai vizsgálat céljából: egyelőre három járványról mutatták ki, hogy influenza A vírus volt érte a felelős.

Magyarországi influenzahelyzet (2019. február 4-10.)
Magyarországi influenzahelyzet (2019. február 4-10.)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció