Szebb akart lenni, belehalt

Egy nő meghalt, további három pedig kórházba került, miután átestek egy szépészeti beavatkozáson, amely vérátömlesztéssel jár - erősítették meg a hongkongi hatóságok.

A 46 éves asszony szerdán vesztette életét a kezelést követően, halálának oka vérmérgezés volt. A módszert feltételezett rákellenes hatása miatt tesztelik, de ebben az esetben kozmetikai célból alkalmazták. Az eset miatt aggályok merültek föl, hiszen a városban számos klinika kínál különböző kockázatos beavatkozásokat. Ko Wing-man egészségügyi államtitkár csütörtökön azt ígérte, hogy minden állami és magántulajdonban lévő intézményben felülvizsgálják, illetve szigorítják majd az érvényben lévő szabályozást.

Az egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítanak az halálos kimenetelű procedúrát végző orvos ellen, és utánanéznek, hogy a kérdéses beavatkozás szerepelt-e a hivatalos nyilvántartásban. A négy érintett páciens szervezetében egy rendkívül veszélyes, Mycobacterium abscessus nevű kórokozót is találtak, amely ellenáll az antibiotikumoknak. A kórházban kezeltek közül egy 64 éves nő kritikus, egy 56 esztendős hölgy súlyos állapotban van, míg egy 59 éves beteget sikerült stabilizálni. Ők azon 44 kliens közé tartoznak, akik alávetették magukat a közel másfél millió forintnak megfelelő összegbe kerülő eljárásnak a klinikalánc valamelyik intézményében.

A DC-CIK néven ismert beavatkozás a vér laboratóriumi "sűrítésén és feldolgozásán" alapul, amelyet visszainjekcióznak a páciens testébe. Eredetileg olyan rákos betegek túlélésének esélyét szolgálta volna, akik műtéten, illetve kemo- vagy sugárterápián estek át. A távol-keleti szépségklinikák úgy ajánlják a lehetőséget, mint fiatalító kezelést, amely fehérebb bőrt, szűkebb pórusokat és erősebb immunrendszert eredményez - ám ezek közül egyik hatás sem bizonyított.

A rendőrség és az egészségügyi szervek együttesen próbálnak fényt deríteni arra, hogy a vér miként szennyeződött, s milyen kapcsolat állt fenn a klinika, a vérlabor és az érintett orvos között. A beavatkozásokat végző vállalat közleménye alapján a halálos beavatkozást végző doktor nem állt a cég alkalmazásában. Andy Tsang rendőrségi nyomozó elmondta, hogy az esetet bűnügyként kezelik, és emberölés vádját fontolgatják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.