Súlyos betegeknek ennyi adókedvezmény jár

Éves szinten több tízezer forint adókedvezményt is igénybe vehetnek azok a betegek, akik a rendeletileg meghatározott krónikus betegségek és fogyatékosságok valamelyikében szenvednek. Márpedig ezek köre igen széles, ezért érdemes figyelmet szentelni erre a lehetőségre.

Kik jogosultak a kedvezményre?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény személyi kedvezményként említi azt a támogatást, amely a súlyosan fogyatékos magánszemélyek esetében csökkenti az összevont adóalap adóját. Ennek értéke évről évre növekszik, köszönhetően annak, hogy a mindenkori minimálbérhez igazodik. A 2017-es évben a minimálbér bruttó összege 127500 forint, ennek pedig havi szinten az 5 százalékára, azaz 6375 forintra jogosultak az érintett betegek. Mindez egy teljes évre kivetítve 76500 forintot jelent!

Jelentős adókedvezmény illeti meg a súlyos betegségben szenvedőket
Jelentős adókedvezmény illeti meg a súlyos betegségben szenvedőket

A vonatkozó kormányrendelet melléklete felsorolja az összes olyan betegséget, amely esetén a személyi kedvezményt igényelni lehet. (A lajstromot ide kattintva böngészheti át.) Minden betegséghez tartozik egy azonosító, az úgynevezett BNO kód , ami alapján könnyen meg lehet állapítani, fennáll-e a jogosultság az adókedvezményre. Szintén a kedvezményezettek közé tartoznak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.

Szükséges feltételek

Ahhoz, hogy a személyi jövedelemadó bevallásában érvényesíthető legyen a kedvezmény, szükség van a megfelelő orvosi igazolásra. Ezt a kezelést végző szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosától lehet kérni, továbbá a jogosultságot megállapító leletek és ambuláns lapok birtokában a háziorvostól .

Melyek a legdrágább betegségek az állam számára ma Magyarországon? Íme, a tízes toplista.

Az orvosi igazoláson mindenképpen szerepeljenek:

- a súlyosan fogyatékos személy személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele;

- dátum az igazolás kiadásának időpontjáról;

- a fogyatékosság ideiglenes vagy végleges jellegének megállapítása;

- ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása, dátuma;

- a kiállító orvos aláírása.

A rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők számára nem szükséges külön orvosi igazolást beszerezni, továbbá azt a többi betegnek sem kell a nyilatkozathoz csatolni, de az 5 éves elévülési időn belül mindenképpen meg kell őrizniük. Egy esetleges ellenőrzéskor ugyanis szükség lehet rá.

Az adókedvezmény azokra a hónapokra igényelhető, amikor a betegség igazoltan fennállt. Jó hír, hogy az igénylést - legfeljebb öt évre - visszamenőleg is be lehet nyújtani.

)
Béres Csepp 50 (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: