„Sok házi gyermekorvos most ingyen dolgozik”

Március elejétől már három megyében is az új ügyeleti rendszer működik. Ennek részeként hétvégenként már csak a megyeszékhelyeken biztosítanak gyermek háziorvosi ügyeletet. Egy névtelenséget kérő orvos elmondta, szerinte mi ezzel a baj.

Nekünk a célunk a folyamatos és megfelelő betegellátás” – mondta egy neve elhallgatását kérő gyermekorvos az RTL híradójának. Véleménye szerint ezt jelzi az is, hogy több kollégája önkéntesen is elvállalta az ügyeletet – „csak azért, hogy működjön” –, pedig nem kap érte plusz pénzt. A háziorvosok jelentős része egyébként még csak alá sem írta az új ügyeleti szerződést az Országos Mentőszolgálattal.

stresszes orvos
Egyes szakemberek szerint a beteg gyerekeket veszélyeztetheti az új ellátási rendszer. Fotó: Getty Images

Durva változásokat hozott az új rendszer

Korábban volt hétvégente gyermekorvosi ügyelet a járási székhelyeken is, de ez most az új ügyeleti rendszer miatt megszűnt. A járási székhelyeken ezentúl már csak vegyes körzeti ügyeletet fognak biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az éppen beosztott ügyeletes orvos fogja a felnőtteket és a gyerekeket is ellátni. Nem lesz ugyanis kifejezetten gyermekszakorvosi ügyelet, csak a megyeszékhelyeken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tehát ez a következőképpen néz ki: Gyermekszakorvosi járóbeteg ügyeletet csak Nyíregyházán biztosítanak. Ha tehát egy mátészalkai lakos hozzászokott, hogy ha hétvégén lett beteg a gyermeke, akkor el tudta vinni őt gyermekszakorvoshoz az ügyeletre, annak most jelentős változást hoz az új rendszer. A vegyes körzetekben ugyanis olyanok is fognak ügyelni, akik – a szakember megfogalmazása szerint – „az életükben nem láttak még beteg gyereket, legfeljebb a sajátjukat”.

Győrfi Pál elmagyarázza: ilyen az új ügyeleti rendszer.

A praxisok működése is kérdésessé válik

A fenti helyzetet tetézi, hogy áprilistól elég komoly megvonásokra is lehet majd számítani a háziorvosi praxisok finanszírozását illetően. Az RTL-nek nyilatkozó orvos szerint ez átlagosan 300-500 ezer forinttal kevesebb pénzt jelent majd, így viszont nagyon nehezen lehet majd továbbműködtetni a praxisokat. Bevezetnek viszont egy olyan teljesítménybérezést, amely a szakember szerint teljesíthetetlen elemekhez köti a többletfizetés elérését.

„Például az, hogy egy anya anyatejjel táplálja-e a csecsemőjét, az nem rajtunk múlik. Márpedig az indikátorrendszerben ez finanszírozás alapját képezi” – magyarázta. De példaként említette azt is, hogy az a háziorvos is több pénzt kaphat, aki minél kevesebb antibiotikumot ír fel pácienseinek, vagy aki több nem kötelező – tehát fizetős – védőoltást ad be a gyerekeknek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra