Győrfi Pál elmagyarázza: ilyen az új ügyeleti rendszer

Március 1-jétől már összesen három megyében működik az új ügyeleti rendszer, a végső cél pedig az, hogy jövő év elejére – Budapest kivételével – az egész országban bevezessék az új rendszert, egységesítve ezzel az ügyeleti ellátást.

Mint ismert, elsőként Hajdú-Bihar megyében változott meg az ügyeleti rendszer – itt február 1-jétől lépett életbe a változás, és a beszámolók szerint jók a tapasztalatok. Március 1-jétől pedig újabb két megyére (Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) terjesztették ki az új, egységes rendszert.

De vajon ez mennyire változtatja meg az érintett települések lakóinak életét? Erre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője adott választ a mentők közösségi oldalán megosztott videóban.

terhes nő telefonnal a kezében
Mikor hívjuk a 112-t, és mikor a 1830-at? Még meg kell szokni az új rendszert. Fotó: Getty Images

Nem várhat holnapig? 1830!

„Mit jelent ez a gyakorlatban? Elsősorban azt, hogy ha valakinek olyan, akut egészségügyi problémája indul, kezdődik, ami nem várhat másnapig, nem várhat a háziorvos rendelési idejéig, akkor délután 16 óra és 22 óra között be tud menni valamelyik ügyeleti telephelyre. Illetve ha akut, súlyos problémája adódik éjszaka, akkor fel tudja hívni a 1830-as, egységes telefonszámot” – magyarázta a videóban Győrfi Pál.

A szóvivő elmondása szerint a hívás a megye mentésirányító központjába, az ügyeletirányítóhoz fut be. A hívó tehát egy olyan szakemberrel beszélhet ilyenkor, aki a kapott információk alapján tanácsot tud adni a betegnek, illetve el tudja mondani neki, hogy melyik ügyeleti telephelyen tudják fogadni panaszával. Ha viszont komoly a baj, akkor egy ügyeleti kocsit, életveszély esetén pedig egy rohamkocsit küld az ügyeletirányító a páciens otthonához.

A telefonszám hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg szombaton, vasárnap és ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részleteitől itt olvashatsz.

Átalakul az ügyelet: mikor hívjuk a 112-t, és mikor a 1830-at? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jövőre már szinte mindenhol ez lesz

A cél egyébként az, hogy jövő év elejére – Budapest kivételével – az egész országban egységes ügyeleti rendszer működjön. Az új ügyeleti rend az ország többi megyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni. A változásig a többi megyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Fronthatásra ezen a napon sem kell számítani.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra