Pluszpénzzel kárpótolnák az idősotthonok dolgozóit

Bár a járvány ideje alatt komoly terhelés alatt, veszélyes munkakörben kellett dolgozni az idősotthonok személyzetének, a félmilliós állami jutalom nekik nem jár. A fővárosi önkormányzat és az egyházak saját forrásból mégis kompenzálnák ezeket a fontos munkát végző embereket.

A járvány miatti plusz munka és fokozott veszély miatt bruttó 500 ezer forintos jutalmat ígért a kormány azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik aktívan részt vettek a koronavírus elleni küzdelemben. Kiderült azonban, hogy az egyszeri juttatásból sem a gyógyszerészek és gyógyszerészeti asszisztensek, sem pedig az idősotthonok alkalmazottai nem részesülhetnek. A fővárosi önkormányzatok kisebb pénzjutalommal, az egyházak pedig cafetériával mégis elismernék ez utóbbiak erőfeszítéseit - írja az Index.

Járvány: sok egészségügyi dolgozó bére csökken Az egészségügyi dolgozók többsége másod-, harmadállást is vállal, hogy megélhessen, mivel azonban a vészhelyzet idején átmenetileg megszűntek a kiegészítőjövedelem-szerzési lehetőségek, jelentős mennyiségű pénztől esnek el. Sokan alig visznek haza nettó 120-140 ezer forintot. Kattintson a részletekért!

Az idősotthonok esetében a problémát az jelentette, hogy többségükben önkormányzati, egyházi vagy céges fenntartásban állnak, így Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint nem tartoznak bele az állami egészségügyi dolgozók körébe, bár szóban az ő munkájukat is megköszönte. Pedig az itt dolgozóknak is szigorú előírásokat betartva, védőfelszerelésben kellett dolgozniuk annak érdekében, hogy a vírus ne juthasson el az ott ellátott, legkiszolgáltatottabb egészségi állapotú emberekhez.

Az idősotthonok dolgozóira is nagy teher hárult. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Az idősotthonok dolgozóira is nagy teher hárult. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Az egyházak és az önkormányzatok is segítenének

Az Index cikke szerint akad azért példa arra, hogy az idősotthonok önkormányzati vagy egyházi fenntartója külön elismeri az ott dolgozók többletmunkáját a koronavírus-járvány alatt. "A főváros az összes saját fenntartású idősotthon intézményvezetőjének adott forrást arra, hogy az intézményben dolgozó szociális dolgozókat egyszeri 100 ezer forintos jutalomba részesítse a járványhelyzetben végzett, emberfeletti munkájukért" - válaszolta a lap megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal.

Ezenkívül január elsejétől a Fővárosi Önkormányzat bevezette a Budapest Pótlékot, amelyet a járvány ideje alatt is folyósított a dolgozóknak. Ez az intézkedés az év eleje óta nagyjából havi 15 százalékos fizetésemelést jelent a legalacsonyabb keresetűeknek és a régóta munkaviszonnyal rendelkezőknek.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar közleménye szerint az egyházi fenntartók extra cafeteria juttatással vagy jutalommal igyekeznek megköszönni munkájukat, ennek módja és mértéke azonban fenntartónként változó. A Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda szintén jelezte, hogy lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni az otthonok dolgozóit, konkrét összegről azonban csak a későbbiekben várható döntés. "Bízunk benne, hogy a kormány, ahogyan eddig is tette, a működési támogatáson felül pluszforrást biztosít a többletmunka elismeréseként" - írták az Indexnek címzett válaszukban.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: