Otthon is megmérhetjük a véralvadásszintünket

Forradalmian új reagenst szabadalmaztattak a magyar fejlesztők, amellyel már az otthon levett vérmintából is ki lehet mutatni a véralvadás szintjét.

Új világszabadalommal álltak elő a Düsseldorfban megrendezett Media 2011 kiállításon a Diagon Kft. kutatói: a CoagS készülék segítségével a véralvadásgátló kezelésre szoruló pácienseknek nem kell nagy rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menni, hanem otthon vagy a háziorvosnál is megállapíthatják majd a gyógyszer adagolásához szükséges véralvadás, azaz INR szintjüket.

A készüléken kívül kiemelkedő az erre adoptált reagens, amely teljes vérből (azaz külön centrifugálás nélkül) is képes kimutatni az INR-t. Bár külföldön eddig is voltak próbálkozások házi INR-mérésre, azok a készülék magas ára és a mérés kevésbé korszerű technológiája miatt nem terjedtek el.

A CoagS azt a mérési eljárást alkalmazza, ami a nagy laboratóriumi gépeknél is a legkorszerűbbnek számít, és a hozzá tartozó reagens képes ellenállni a hétköznapi használatnak, így például a hőmérséklet ingadozásának vagy a rázkódásnak.

"Ezzel a teszttel és készülékkel jelentősen egyszerűsödhet a véralvadásgátló kezelésre szoruló betegek monitorozása, hiszen többé nem kell heti rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem otthon vagy a háziorvosnál is megállapíthatják majd a gyógyszer adagolásához szükséges INR-szintjüket" – mondta Szén Levente, a cég fejlesztőmérnöke.

Csak Magyarországon körülbelül félmillió ember szed vérhígító gyógyszert, és hivatalos laborstatisztikák igazolják, hogy a betegek negyven-ötven százaléka rosszul beállított gyógyszermennyiséggel él. Az ilyen betegeknél nagy gond, hogy a sürgős műtéteket csak azután lehet rajtuk elvégezni, hogy a véralvadás szintet helyreállítják. Ezért fontos lehet a készülék használata a mentőautókban és a sürgősségi osztályokon is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra