Országszerte keresik a védőnőket

Tavaly év végére a 400-at is megközelítette a betöltetlen védőnői állások száma. Míg háziorvosi praxisokért több millió forintos pályázatokat írnak ki, addig védőnői körzetekre semmilyen anyagi forrással nem csábítanak.

A korábbi Országos Egészségpénztár (amelynek utódja jelenleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adatai alapján 284 településen találhatóak üres védőnői körzetek. A nagyobb településeken, városokban több üres állás is található - írja közleményében a Magyar Védőnők Egyesülete.

Az átszervezendő védőnői szolgálatra is kiterjesztené a kormány az egészségügyi bértáblát. A tervek szerint a szabályozás idén januártól visszamenőleg léphet hatályba. A tervezetről bővebben alábbi cikkünkben is olvashat!

Itt a legnagyobb a hiány

Míg a 2010-es évek elején az üres állások száma 200-250 között mozgott, 2017-ben a regisztrált üres állások száma megközelíti a 400-at. Ráadásul a helyettesített körzetek száma még ennél is jóval nagyobb. A betöltetlen és a GYED/GYES-en, illetve tartósan távol lévő védőnők körzeteit helyettesítéssel látják el összesen 1000 körzetben. A helyzet Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legkritikusabb - olvasható a közleményben.

A regisztrált védőnői állások száma megközelíti a 400-at
A regisztrált védőnői állások száma megközelíti a 400-at

Márciusban a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint csaknem ötszáz védőnő fordult beadvánnyal az alapvető jogok biztosához bérük megállapításának módját sérelmezve. Szerintük ugyanis a hatályos jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az alapellátáshoz sorolt védőnők a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartozzanak, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké. Ez alapján egy pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévő védőnők fizetése is - pótlékokkal együtt - alig éri el a 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag