Nők is dolgozhatnak mentőautókon

Idén közel kétszáz új mentőautó áll szolgálatba Magyarországon. Jövőre az előirányzott ágazati béremelésen felül 10 százalékos plusz béremelést kapnak az Országos Mentőszolgálat munkatársai - mondta az InfoRádióban Csató Gábor, a szervezet főigazgatója.

Jövőre több mint 40 milliárd forintból gazdálkodhat az Országos Mentőszolgálat, amely az ideinél több mint 10 százalékkal nagyobb keretösszeg. A jövő évi bérnövekmény négymilliárd forint az egészségügyi dolgozók béremelésén felül. "Ha csak a mentősök bruttó bérét nettósítjuk - tehát a délutáni és esti műszakok pótléka, valamint a sürgősségi pótlék nélkül, amelyek teljes hiánya azért nehezen elképzelhető -, akkor 123 ezer forint a 158 ezer nettója, és erre jön rá a 6000 forint cafetéria, amit szintén készpénzként kapnak. Tehát 129 ezer forintnál kevesebbet teljes állásban senki nem kereshet. Ez a nem felsőfokú végzettségűek bére (szakképzettség nélküli mentőápoló, mentőgépkocsi-vezető)" - mondta Csató Gábor.

mentő
Nemcsak új mentőautók, de munkaruha is érkezik a mentősökhöz - fotó: Vezess.hu

Nem elégedettek a mentődolgozók bérével, ezért tárgyaltak a fenntartókkal, és így érték el, hogy jövőre minden mentődolgozó - nemcsak a kivonuló állomány, hanem az adminisztratív is - az ágazati emelésen felül kap még 10 százalék béremelést. Jelenleg egy mentőorvos nettó átlagbére pótlékokkal együtt 430-450 ezer forint. Csató Gábor elmondta: "A mentős életpályamodell elindult januárban, annak része a béremelés és a technológiai megújulás - beleértve az életpályamodellbe a mentéstechnikai eszközünket, beleértve a digitalizáció begyűrűzését a mentőszolgálathoz, beleértve a munkaruházatot és a képzéseket".

Ettől az évtől nők is dolgozhatnak a mentőautókon. A főigazgató - aki arra számít, hogy a mentőstársadalom és a betegek is pozitívan reagálnak a női mentődolgozók megjelenésére - az előzményekről elmondta: "Régóta van ilyen igény az irányításban és a kórházi rendszerben dolgozó kolléganőknél, hogy akár csak alkalmanként szeretnének ők is felülni mentőautóra. Ennek semmilyen jogi, munkavédelmi, munkabiztonsági akadálya nem volt. Azt reméljük, hogy nyitottabb mentőstársadalom leszünk".

Dr. Csató Gábor a HáziPatikának elmondta: "A tradicionálisan sokszintű magyar mentésszervezés unikális Európában. Jelenleg az a törekvés, hogy akinek tényleg szüksége van mentőre, ahhoz akár perceken belül odaérjen egy olyan mentőegység, amely meg tudja kezdeni az ellátást. Minden egység úgy van kiképezve és felszerelve, hogy erre alkalmas legyen." Részletek!

"Ebben az évben 193 új mentőautó érkezik Magyarországra, amelyeket jövőre a tervek szerint újabb járművek követnek. Már csak egyféle autót vásárolunk. Az, hogy azt rohamkocsinak, esetkocsinak vagy mentőautónak használjuk, csak attól függ, hogy ki ül benne és milyen felszereltsége van. Azt tervezzük idénre, hogy az összes roham- és esetkocsinkat - ezek a legmagasabb szintű egységeink, amiken mentőorvosok vagy mentőtisztek teljesítenek szolgálatot a mentőápolók és a mentőgépkocsi-vezetők mellett - le fogjuk cserélni, és mindenhol újak közlekednek majd. Hatvanat már átadtunk" - hangsúlyozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Idén elkezdődik a munkaruha-beszerzés is, minden mentődolgozót felruház a szolgálat, az ehhez szükséges közbeszerzési kiírás már el is készült.

Forrás: InfoRádió

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)