Mitől lesz jó a vérünk?

A vér testünk életadó folyadéka, oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez, salakanyagokat és egyéb anyagcseretermékeket juttat el a kiválasztás helyszínére. A vér szüntelenül áramlik, végtelen körforgásban kering az érrendszerben.

A vér igen bonyolult összetételű folyadék. Ha a kémcsőbe levett vér alvadását meggátoljuk, és így állni hagyjuk, akkor az ülepedés során különböző rétegek különülnek el. A legfelső tiszta, átlátszó, halványsárga réteg a plazma, a középső vékony réteg fehérvérsejteket tartalmaz, a legalsó vastag vörös színű rész vörösvérsejtekből áll. A plazma kb. 93 százaléka víz, ebben oldott állapotban sók, összetett fehérjék (globulinok, albuminok), egyszerű szénhidrátok ( szőlőcukor ), lipidek találhatók. A középső réteg fehérvérsejtjei (leukociták) a szervezet védekező rendszerének a "katonái". Az alsó rétegben találhatók a vörösvérsejtek. A többi sejttől eltérően nincs sejtmagjuk, ezért vörösvértesteknek is nevezik őket.

A vér sejtes elemei a csontvelőben képződnek. A különböző sejtek élettartama változó. A vörös vértestek például három hónapig képesek az oxigén és széndioxid szállításra, ezután elpusztulnak.

A fehér vérsejtek közül van olyan, amelyik csak néhány órán át működik. Az egészséges vérben kevés van belőlük, de fertőzés esetén a termelődésük felgyorsul és rövid idő alatt a milliószámra keletkezett sejtekből feláll a védekező hadsereg a betolakodókkal szemben.

A vérképzőrendszer három nagy betegségcsoportját különböztethetjük meg: vérszegénység, véralvadási zavarok, leukémiák (a vér rákos megbetegedései). Most a vérszegénységgel foglalkozunk részletesebben.

Ahhoz, hogy a vörösvértestek megfelelő módon el tudják látni a sejtek oxigénigényét, több olyan anyagra van szükségük, amelyet külső forrásból, a táplálékkal kell biztosítani.

A vér testünk életadó folyadéka, oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez.

A vér testünk életadó folyadéka, oxigént és tápanyagokat szállít a sejtekhez.

Vas

Fontos szerepe van az oxigén szállításában és raktározásában, a sejtek növekedésében és szaporodásában.

Mit jelent a vérkép? Mit mutat meg a teljes vérkép? Mit jelentenek a rövidítések és értékek? Kattintson: Teljes vérkép. A szervezet vastartalma kb.: 3-4 gramm (40-50 mg testsúly-kilogrammonként). Ennek körülbelül 60 százaléka hemoglobinban van, 30 százaléka a ferritin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik, 9 százalék az izomsejtekben (mioglobinhoz kötődve) található, 1 százaléka különböző enzimfolyamatokban vesz részt. A vassal szervezetünk nagyon "gazdaságosan" bánik, ugyanis csak felszívódni tud, de a szokásos utakon kiválasztódni nem képes. Normális körülmények között szabad vas sem a széklettel, sem a vizelettel nem ürül ki szervezetből.

A vasvesztés csak abban az esetben történik, ha a sejtek távoznak, ami természetes a bőr és a bélnyálkahártya állandó megújulása során. Nagyobb fokú vasvesztés vérzés során lép fel, ezért a nők sokkal inkább ki vannak téve a vashiány kialakulásának, hiszen a menstruációval már számottevő mennyiségű vas távozik a szervezetből. A vas felszívódása nagyon pontosan és sok tényező által szabályozott folyamat. Befolyásolja a hemoglobinszint, a vasraktárak feltöltöttsége, a csontvelő vörösvérsejt-képző kapacitása, a vérkeringésben lévő kötött formájú vas mennyisége.

A magzat és a csecsemő vasszükségletét a terhesség és szoptatás alatt az anya megfelelő vaskészlete biztosítja. Kisgyerekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozást - amely elegendő mértékben tartalmaz húst - a megfelelő mennyiségű vas ellátottságot biztosíthatja. A fenti tünetek megjelenése azonban már kisgyerekeknél is felveti a vashiány gyanúját. A tartós vashiány és az ennek következtében kialakuló vérszegénység hosszú távon komoly betegségek kialakulásához, a szellemi fejlődés elmaradásához, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet.

B12-vitamin

B12-vitamint csak az állati eredetű táplálékaink tartalmaznak, de az emberi bélcsatorna normál baktériumflórája is képes előállítására.

A B12-vitamin a sejt örökítő anyagának, a DNS molekula építőanyagainak előállításához szükséges. Ezen funkcióját csak aktivált formában képes betölteni, ami csak folsav jelenlétében keletkezik.

A tápcsatornából történő felszívódása és hasznosulása egy speciális fehérje, az úgynevezett intrinsic faktor jelenlétéhez kötött, amely a gyomorban termelődik.

A B12-vitamin ezzel a fehérjével egy egészet alkot, és csak ennek segítségével képes épségben eljutni a vékonybél végső szakaszához, ahonnan felszívódik és bekerül a vérkeringésbe. B12-vitamin hiányában jellegzetes vérszegénység alakul ki, ami azt jelenti, hogy kevés vörösvérsejt képződik és azok sem normálisak. Könnyen széteső nagy sejtek keletkeznek, aminek következtében enyhe sárgaság is kialakulhat. Egyéb tünetek főleg az idegrendszerben mutatkoznak: bizsergés a végtagokon, a helyzetérzékelés, később az emlékezés zavara jelentkezik.

Majd minden sejtben kimutatható a sejtérés károsodása. Amennyiben kideríthető, hogy a vitamin hiánya a felszívódás zavarára vezethető vissza, akkor izomba adott injekció adásával lehet bejuttatni a szervezetbe. Egyéb esetben normális B12-vitamint tartalmazó étrend vagy vitaminkészítmények szedése elegendő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)