+10° - +25°
Nincs front

Milyen orvosi ellátásra jogosultak a külföldi magyarok?

Ha azt a lehetőséget választják, hogy átmenetileg sehol nem fizetnek járulékot, akkor azontúl, hogy nem kapnak ellátást, visszatértük után a NAV még 5 éven át visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat. Hogyan orvosolható a probléma?

A legfrissebb adatok szerint körülbelül 600 ezer magyar ment külföldre az elmúlt években, ebből 300 ezren Angliába. Évente mégis csak 20 ezer körül van azoknak a száma, akik társadalombiztosítási számot kérnek a szigetországban. Jelentheti ez azt, hogy rendszerszintű problémával állunk szemben? Jelentheti, hogy a kivándorlók túlnyomó része - Anglia esetében körülbelül kétharmada - nagyon korlátozott, vagy csupán sürgősségi orvosi ellátásra számíthat külföldön?
Ha itthon fizetnek járulékot, de nem itt élnek - amellett, hogy szabálytalanságot követnek el -, csupán sürgősségi ellátásra lesznek jogosultak külföldön a magyar munkavállalók. Így az alapvizsgálatokra, szűrővizsgálatokra, vagy bármilyen orvosi ellátás igénybevételére kénytelenek hazautazni.

A statisztikák azt mutatják, hogy mégis ez lehet a jellemző forgatókönyv, a Foglaljorovost.hu adatai szerint például a nagyobb iskolai szünetek idején és karácsony előtt kiugróan megnő a magánorvosi szolgáltatásokat igénybevevők száma Magyarországon - áll a MediHelp közleményében.

A legjobban azok járnak, akik a fogadó országban fizetnek társadalombiztosítást

A legjobban azok járnak, akik a fogadó országban fizetnek társadalombiztosítást

Ha azt a lehetőséget választják, hogy átmenetileg sehol nem fizetnek járulékot, akkor azontúl, hogy nem kapnak ellátást, visszatértük után a NAV még 5 éven át visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat.

Hogyan finanszírozza az állam a gyógyszereket?

Drágának tartjuk a gyógyszereket, pedig nagy részükön még társadalombiztosítási támogatás is van, vagyis az ár egy részét az állam fizeti helyettünk. De hogyan dől el, hogy melyik gyógyszert és hogyan támogassák? Kattintson!

A legjobban természetesen azok járnak, akik a fogadó országban fizetnek társadalombiztosítást. Ehhez legális munkahely és olyan minőségű állami ellátás kell, ami minden tekintetben kiszolgálja az igényeket. Sajnos azonban egyre több országról mondható el, hogy a közegészségügy színvonala nem teljesen kielégítő, a magánorvosi szolgáltatások pedig Nyugat-Európában nagyon drágák. Például Nagy-Britanniában egy térdprotézis-műtét körülbelül 5 millió forintba kerül (11 500 font), egy csípőprotézis-műtét 3,5 - 5,2 millió forintba (8 200-12 000 font). Egy CT-vizsgálat ára 600 font, vagyis mintegy 250 ezer forint.

Mindhárom esetben biztonságos megoldás lehet a magán egészségbiztosítás, ami az állandó lakhely hollététől függetlenül egész Európában kínál teljeskörű egészségügyi ellátást. Részben azért is jó megoldás a teljeskörű biztosítás, mert míg külföldön a magánszektorban nagyon magasak a fizetendő díjak egy-egy vizsgálatért, kezelésért, addig egy ilyen biztosítás már havi 20-25 ezer forinttól elérhető.

A legfrissebb adatok szerint körülbelül 600 ezer ember ment külföldre az elmúlt években. Hivatalos adatok szerint 2012-ben 21 760, 2013-ban pedig 26 770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot Nagy-Britanniában. A többiek, ha például munkahelyi baleset éri őket vagy tartósan megbetegszenek, haza kell jöjjenek.

Ha valaki egy meghatározott időre külföldre megy, vagy már ott van, de még nincs állása, akkor a magyar szabályozás szerint itthon továbbra is fizetnie kell a társadalombiztosítást. A jogszabály kimondja azt is, ha valaki kitelepült, itthon már nem fizetheti a tb-t, a kiköltözés után 15 nappal ki kell jelentkeznie az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeréből, és csak a fogadó országban fizetheti tovább a járulékokat.

Aki viszont korábban kijelentkezett az OEP rendszeréből, de később mégis visszaköltözik, arra a továbbiakban Magyarországon is külföldiként tekintenek, így ha nem talál azonnal bejelentett munkát, egy évig a minimálbér 50 százalékát kell fizetnie az állami egészségügyi ellátásért, és csak az egy év letelte után fizetheti a szokásos havi 6660 forintot.

A külföldre távozók többsége még az indulás előtt ki szokta váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes az EU-n belül, ahol a magyar TB terhére lehet orvosi ellátást igénybe venni. Ez a lehetőség azonban hivatalosan csak a turisták számára jár, akik külföldre költöznek, azok számára érvényét veszti a kártya.

  • Ha a kártyabirtokos magyarországi egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága az érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a kártyát vissza kell szolgáltatnia az azt kiállító kormányhivatalnak. A jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeit a szolgáltatás igénybevevőjétől visszakövetelhetik.
  • Az igényléséhez Magyarországon számos dokumentumot be kell nyújtani, így igazolni kell, hogy az illető nem tartozik tb-vel, van magyarországi állandó lakcíme, lakcímkártyája, TAJ-száma, munkáltatói igazolása, hogy itthon foglalkoztatják, vagy igazolás hogy nyugdíjas vagy GYES-en van. A munkanélkülieknek a Munkaügyi Központ által kiállított igazolásra van szüksége. Aki semmilyen ellátásra nem jogosult, annak a járulékfizetésről kell igazolást kérnie.
  • Aki külföldön dolgozik és fizet társadalombiztosítást, de hazajön, az a kint kiállított Egészségbiztosítási Kártyával mehet itt orvoshoz, de ez sem egyszerű - például Nagy-Britanniában, Írországban és Oroszországban nem is állítanak ki a kártya igényléséhez szükséges igazolást.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag