Miért csak régi újságok vannak az orvosi rendelőkben?

Ha belépünk egy orvosi rendelőbe, az ott kirakott újságok, magazinok rendre régiek és unalmasak. Kutatók most ennek a jelenségnek eredtek a nyomába: tényleg nem vesznek friss lapokat, vagy valami más áll ennek a hátterében?

Bárki megfigyelheti azt a jelenséget, hogy az orvosi rendelők váróiban kirakott újságok, magazinok soha sem frissek, mindig régi, több hónapos példányokat találunk. Brit tudósok most utánajártak annak, hogy mi lehet ennek az oka - írja a The Telegraph . A válasz prózai: az újabb, izgalmasabb példányokat valószínűbb, hogy elemelik az enyveskezű betegek.

Ahhoz, hogy egészségügyi ellátásunk esetén felelős döntést tudjunk hozni kezelésünkkel kapcsolatban, szükséges, hogy a lehető legalaposabban ismerjük állapotunkat, a javasolt vizsgálatok miben létét, vagy éppen a lehetséges kockázatokat. Tudjon meg többet, kattintson ! Az aucklandi egyetem kutatói azt találták, hogy az orvosi rendelőkben ugyan próbálják frissen tartani az újságkínálatot, mégis csak a régi magazinok maradnak meg a helyszínen. A betegek pedig, akik próbálnak találni valami érdekes olvasmányt, hogy eltereljék figyelmüket a bajaikról vagy épp a várakozási időről, elégedetlenek: sokszor nem találnak érdekes olvasnivalót, csak azt, ami már a legutóbbi látogatásukkor is ott volt. Ezek régi és komoly újságok: az újabb és szórakoztatóbb lapok hiányoznak a kínálatból.

A tudomány ma már azon a fejlettségi szinten van, hogy ennek a jelenségnek az okát is feltárja - egy sokak számára égető problémára adva ezzel megbízható választ. Nem arról van szó, hogy rendelőkben ne frissítenék az újságos asztalt; a valódi ok az, hogy az új magazinok nagyon hamar eltűnnek; a bulvárlapok sokkal kapósabbak, mint a komolyabb kiadványok.

Az újabb, izgalmasabb magazinokat, újságokat valószínűleg gyakrabban emelik el az enyveskezű betegek

A tudósok a kutatásban 87 újság sorsát figyelték meg egy új-zélandi rendelőben ez év áprilisában és májusában. A vizsgálatot azonban 31 nap elteltével föl kellett függeszteni: ennyi idő alatt ugyanis a kísérleti alanyok közül az összes bulvárlap eltűnt . "További várótermi kutatást igényelne annak a feltárása, hogy ki vagy mi felelős a pletykalapok eltűnéséért" nyilatkozta a vizsgálatot vezető egyik tudós.

Ha mostani kísérlet eredményeit általánosítjuk, és havi 41 eltűnt újsággal számolunk, amelyek egyenként átlagosan 3,2 fontba kerülnek, akkor Nagy-Britanniában 8 ezer váróteremmel számolva ez 12,6 millió fontot jelent havi szinten. Ezt az összeget talán lehetne hasznosabb dolgokra is költeni az egészségügyben...

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra