Mi lesz, ha nem vesszük be az antibiotikumot?

Az antibiotikumra az emberek úgy tekintenek, mint valami csodaszerre, amely minden betegségüket képes meggyógyítani. Sokan feleslegesen veszik be, mások viszont éppen hogy nem szedik be a gyógyszert az előírt kúrának megfelelően.

Egy Merck Manual által ismertetett tanulmány adatai szerint a streptococcus fertőzésben szenvedő gyerekek 56 százaléka a harmadik nap után nem folytatta a 10 napos penicillinkúrát, a kilencedik napra pedig már 82 százalék abbahagyta a gyógyszer szedését. Korábbi, felnőttek körében végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a betegek több mint fele nem szedte be a kúrára kiírt minden egyes gyógyszeradagot, és körülbelül negyedük mondta, hogy abbahagyták a készítmények bevételét, amint jobban érezték magukat.

Brit orvosok egy csoportja az eddigi ajánlással szemben azt javasolná, hogy a beteg ne szedje be az összes antibiotikumot. Szakemberrel beszélgettünk a felelős antibiotikum-használat fontosságáról!

A betegek akkor is így tesznek, ha orvosaik figyelmeztetik őket, hogy ha nem veszik be az összes gyógyszerüket, akkor ez az antibiotikum-rezisztens fertőzések kialakulásának veszélyét hordozza. A legtöbben, akik nem követték az orvosi utasításokat, azt mondták, hogy a procedúra egyszerűen túl kényelmetlen.

Mi történik, ha nem vesszük be a felírt antibiotikumot?
Mi történik, ha nem vesszük be a felírt antibiotikumot?

Ha nem vesszük be a gyógyszert

De mi történik, ha nem szándékosan, hanem valamilyen egyéb oknál fogva nem tudjuk vagy egyszerűen elfelejtjük bevenni a tablettát? A mikrobák nem ismerik az erkölcsi problémákat, és nem törődnek vele, hogy ki miért nem szedi a gyógyszert. Az antibiotikum egy vagy több adagjának kihagyása lehetővé teszi, hogy a véráramban levő gyógyszer szintje csökkenjen, ami hátráltatja a gyógyulást. A mikrobáknak is nagyobb esélyük van, hogy az antibiotikummal szemben immunitást alakítsanak ki.

A jó hír, hogy ha csak egy adag marad ki, akkor az orvosok szerint csak kis valószínűséggel lehet belőle probléma. Így amint észrevesszük a hibát, egyszerűen be kell venni egy szokásos adagot (azaz a kettőzés nem jó megoldás!), majd állítsuk be ismét a megfelelő ütemezést, ha lehet, az eredeti orvosi tanácsnak megfelelően.

Forrás: howstuffworks.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)