Megkérték az orvosokat, ne írjanak fel annyi antibiotikumot

Ha a háziorvosok túl sok antibiotikumot írnak fel, az közegészségügyi katasztrófához vezethet - figyelmeztet Sally Davies, a brit közegészségügyi hivatal vezetője.

A háziorvosok túl sokszor írnak fel indokolatlanul antibiotikumot ; ez hosszabb távon igen veszélyes lehet, ugyanis sok antibiotikum-rezisztens baktériumtörzs alakulhat ki, ami egészségügyi katasztrófához is vezethet. Davies és munkatársai Nagy-Britannia-szerte 1500 olyan háziorvosnak írtak figyelmeztető levelet, akik szignifikánsan több antibiotikumra szóló receptet állítottak ki, mint a körzetükben levő más doktorok.

Az orvosok sokszor indokolatlanul írnak fel antibiotikumot

A kísérlet sikeresnek mondható, ugyanis azok az orvosok, akik megkapták a levelet, összességében 73 ezerrel kevesebb antibiotikumra szóló receptet írtak fel, ami 3,3 százalékos csökkenés a többi, nagy mennyiségű antibiotikumot felíró praxishoz képest. Az alkalmazott módszert nagy valószínűséggel országos szinten is bevetik majd, hogy így csökkentsék a fölösleges antibiotikum-használatot . Vannak azonban olyan szakértők is, akik nem értenek egyet a levél elküldésével, szerintük ugyanis ez csak megfélemlíteni, és lehetetlen helyzetbe hozná az orvosokat.

Amit az antibiotikumokról tudni kell Az antibiotikumok használata az utóbbi időben drasztikusan megnőtt: egy felmérés szerint a megfázásra, illetve felírt antibiotikumok mennyisége 40 százalékkal nőtt az elmúlt 12 év alatt. Szakértők szerint ezekben az esetekben a gyógyszerek ritkán használnak, hiszen többnyire vírusfertőzésekről van szó, viszont megnő annak az esélye, hogy rezisztens, azaz a gyógyszernek ellenállni képes baktériumok jöjjenek létre.

Davies azoknak a háziorvosoknak küldött levelet, akik a saját régiójukon belül a felső 20 százalékban voltak a felírt antibiotikum mennyisége tekintetében. A levél arra kérte az orvosokat, hogy csökkentsék a szükségtelen antibiotikum-használatot, hogy elkerülhető legyen egy jövőbeli egészségügyi katasztrófa. A levél arról is tájékoztatta a címzetteket, hogy a környékbeli praxisok 80 százalékában kevesebb antibiotikumot írnak fel. A kísérlet eredményeit most szakmai lektorok bírálják, a róla szóló cikket a Lancet című brit szakmai lap fogja közölni.

Forrás: telegraph.co.uk

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: