Lefordítaná valaki, mit mondott az orvosom?

Nagy hangsúlyt kell fektetni az orvos-beteg kommunikációra, melynek több marginális pontja is van.

Mindannyian találkoztunk már azzal a helyzettel, hogy ülünk az orvosunknál, aki csak magyarázza a leleteinket. Úgy teszünk, mintha minden szavát értenénk, ám nem leszünk sokkal okosabbak. Röpködnek a latin kifejezések, a szakszavak, a rendelés végére pedig nem marad idő, hogy ezeket hétköznapi nyelven is elmagyarázzák nekünk. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az orvos-beteg kommunikációra, melynek három marginális pontja van.

  • Az idő. Egy német tanulmány szerint egy orvosnak átlagosan csak nyolc perc jut egy betegre, annyian jönnek hozzá rendelőidőben. Ez statisztikailag naponta 45 beteget jelent, de az ortopéd-sebészek és a háziorvosok gyakran akár 60-80 beteggel is foglalkoznak. Ezért kell megbeszélni az orvossal, hogy a lehető legrövidebb időbe sűrítse bele a legfontosabb információkat.
  • Szerepjáték. Az orvosok nem ritkán hajlamosak a hosszú előadásokra, a másikat gyakran nem is hagyják szóhoz jutni, és szeretik uralni a beszélgetést. Éppen ezért szeretnek is elmerülni a saját tudományukban. Ez is egy tanulmányból derült ki, melyet a Ruhr-vidéki Egyetem végzett, száz háziorvosi beszélgetést elemezve.
  • Megértési problémák. Egy orvos nagyjából tizenötezer szakkifejezést ismer, mikor elvégzi az egyetemet. Ezek nagy részét később ráadásul használja is, és nem csak a kollégák közötti beszélgetések során. Az Európai Unió felmérése szerint csak minden második beteg tudja követni az orvosa eszmefuttatását és orvosi magyarázatát.

Az igazi gond: sem idő, sem pénz nincs a beszélgetésre

Az igazi gond: nincs elég idő a beszélgetésre

Pénzért veszünk figyelmet A paraszolvencia jelensége nem hazánkhoz kötött, nem úgy mint a fogalom. A hálapénzhez kapcsolt attitűdök azonban országspecifikusak lehetnek. A GKI Gazdaságkutató felmérést készített a magyarok hálapénzhez való hozzáállásáról. Tudjon meg többet, kattintson! "A beszéd az egyik legfontosabb orvosi feladat" - hangzik el az első egyetemi órán. Mégsem szabad az orvosokat hibáztatni, ha a kórházban nem ülnek az ágyunk szélére beszélgetni, mert egyrészt nincs idejük, kevesen vannak, másrészt éppen emiatt a főnökeik sem támogatják ezt a viselkedést. A legfontosabb az, hogy bármit mondanak, nem szabad megijedni a latin kifejezések vészjósló hangzásától.

Orvos-beteg szótár

Az orvos és újságíró Werner Bartens "Úgy néz ki, de nem az" című könyvében többek között egy mindennapi problémát is feszeget, és lefordít a betegek nyelvére pár orvosi magyarázatot. Nézzük, mi mit jelent?

Amit az orvos mond: Ezt meg kell néznünk alaposabban, csak a biztonság kedvéért.

Amit a beteg ért: Istenem, valami betegséget talált a szervezetemben!

Amit az orvos mondani akart: Rutinellenőrzés, de semmi felett nem akarok átsiklani.

Amit az orvos mond: Nagyon stresszes az élete?

Amit a beteg ért: Biztos azt hiszi, csak húzom az idejét.

Amit az orvos mondani akart: A túlterheltség tipikus tünetei.

Amit az orvos mond: Én ezt a beavatkozást javaslom.

Amit a beteg ért: Úristen, nincs más választásom, kés alá kell feküdnöm.

Amit az orvos mondani akart: Ápolásra és gyógyszeres kezelésre van szüksége.

Amit az orvos mond: Valamit látok itt a röntgenfelvételen.

Amit a beteg ért: Úristen, rákos vagyok!

Amit az orvos mondani akart: Valószínűleg két ér átfedi egymást.

Amit az orvos mond: Ez valószínűleg pszichés eredetű.

Amit a beteg ért: Azt hiszi, csak szimulálok.

Amit az orvos mondani akart: A betegeim felének pszichoszomatikus panaszai vannak.

Amit az orvos mond: Ön veszélyeztetett beteg.

Amit a beteg ért: Jaj, biztos csak kis esélyem van, hogy túléljem a műtétet. Itt az ideje végrendeletet írnom.

Amit az orvos mondani akart: A vérkép néhány értéke magas, vagy a beteg már átlépte a veszélyeztetettnek minősülő korhatárt.

Amit az orvos mond: Most érdemes lenne várni egy kicsit.

Amit a beteg ért: Az én egészségemen akar spórolni!

Amit az orvos mondani akart: Újabb vizsgálat szükségtelen, és egyébként drága is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)