Koronavírus: itt is drasztikus volt a visszaesés

Mintegy negyedével csökkent a szervtranszplantációk száma a tavalyi évben Magyarországon. A drasztikus visszaesés jól tükrözi, mekkora terhet rótt a koronavírus-járvány az itthoni egészségügyi ellátásra.

A világon elsőként egy koronavírus-fertőzött donor szívét ültették egy beteg gyermek szervezetébe a Vatikánban. Részletek itt.

"Az, hogy több mint negyedével csökkent az elvégzett műtétek száma, a koronavírus-járványnak köszönhető, mivel a szervátültetésekhez nélkülözhetetlen donorjelentések az intenzív terápiás osztályoktól függnek" - mutatott rá a Szabad Európának nyilatkozva Vincze Balázsné, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi tagja. A lap cikke szerint az elhunyt donorból történt szervátültetések száma a 2019-es 403-ról 284-re csökkent tavaly, míg az élő donoros transzplantációk száma nem változott ebben az összehasonlításban. Az adatokból kirajzolódik, mennyire leterhelte az itthoni intenzív osztályokat a koronavírus-járvány, illetve a betegszámok kiugrásai.

A koronavírus-járvány hatására jelentősen csökkent a szervátültetések száma Magyarországon
A koronavírus-járvány hatására jelentősen csökkent a szervátültetések száma Magyarországon. Fotó: Getty Images

Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai alapján tavaly 158 alkalommal jelentettek az intenzív osztályokon dolgozó orvosok agyhalott eseteket a potenciális donorszervek kapcsán, szemben az egy évvel korábbi 252 jelentéssel. Ez 37 százalékos csökkenés, és a tendencia az idei első negyedév számai alapján továbbra is folytatódik. A szervátültetések száma ennél valamelyest kisebb mértékben esett vissza, ami annak köszönhető, hogy Magyarország tagja az Eurotransplantnak, így a magyar betegek külföldről is kaptak donorszerveket a pandémia idején.

Hozzátartozik az összképhez, hogy itthon 461 új beteg került fel a transzplantációs várólistára tavaly, míg a hasonló lakosságszámú Ausztriában 811. Ahhoz, hogy egy beteget felvegyenek a várólistára, számos vizsgálaton át kell előbb esnie, márpedig ezek az ellátások is akadoztak itthon a járvány kirobbanása óta. Ausztriában egyébként csupán 2 százalékkal csökkent az elhunyt donoros átültetések száma. A jelentős különbség dr. Langer Róbert, az Európai Vesetranszplantációs Társaság (EKITA) elnöke szerint annak tudható be, hogy Ausztria "nem csökkentette radikálisan a normál ellátást, és megtalálta azt a helyes arányt, hogy legyen elég egészségügyi kapacitás a vírusfertőzöttek számára, de a másik oldalon se halmozódjanak fel az ellátatlan betegek".

Magyarországon automatikusan szervdonorrá válhatunk halálunk után, hacsak nem rendelkezünk életünkben másként. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: