Kórház a léthatáron

A Diósgyőri Kórház - korábban Vasgyári Kórház néven - 1901-ben kezdte meg működését, és így Miskolc egyik legrégebbi egészségügyi ellátó intézménye. Az egészségügyet érintő változások az intézetet is elérik, Damoklész kardja ott lebeg a fejük fölött.

"Kisded kórházból" városi kórház

A Diósgyőri (Vasgyári) Kórház Miskolc egyik fontos városi feladatát látja el. A város kórházai között - nagyságrendjét tekintve - a harmadik helyet foglalja el. Az intézet létesítése a századforduló előtt kezdődött, története szorosan összekapcsolódik a Diósgyőri Gépgyár történetével. A gyár munkásai alkalmaztak először orvost még a múlt században dr. Soltész Károly személyében, aki a jelenlegi kórház alapját, az úgynevezett "kisded kórházat" létrehozta. Az 1901-ben felavatott kórház még csak egyetlen emeletes épületből és egy földszintes gazdasági épületből állt. Ugyanazon épületben laboratórium, röntgen, műtő, konyha és mosoda is üzemelt. Az ápolást világi nővérek, ferences rendi apácák végezték. Az 1936-tól 1941-ig terjedő időszak jelentős változást hozott a kórház életében. A gyár munkáslétszámának növekedése a kórház bővítését is szükségessé tette. 1938-ban belgyógyászat, fül-orr-gégészet, 1941-ben szülészet-nőgyógyászat létesül, majd megépült az igazgatósági épület. 1947-től 1965-ig a kórházban a járóbeteg ellátást igen mostoha körülmények között végezték. Ekkorra épült ugyanis fel a III. kerületi Tanács és a Kohászati Művek közös anyagi fedezetével a szakorvosi rendelőintézet, mely mára már 76.000 lakos ellátását végzi. 1976-ban kezdődött meg a kórház jelentős fejlesztése, melynek során az intézmény új műszaki épülettel, gyógyszertárral, korszerű kórbonctani osztállyal bővült. 1985-ben új beruházásként átadták a sebészeti tömböt, melyben a megújult általános sebészeti osztály, központi műtő, az újonnan létesített traumatológiai és kézsebészeti osztály, intenzív anaeszteziológiai osztály, a központi sterilizáló és szakambulanciák biztosítják az ellátást. A kórház történeti fejlődésében újabb mérföldkövet jelentett a radiológiai osztály rekonstrukciója. 1995-től az ellátásban elérhetővé vált a Computer Tomograph vizsgálat és a Mammographia is.

Munka Demoklész kardja alatt

A járóbeteg szakellátást a kórháztól 500 m távolságra lévő rendelőintézet végzi. Az intézmény jelenleg 369 ágyon biztosít fekvőbeteg ellátást pavilon rendszerben. A szakrendelőben 6 kórházi háttérrel nem rendelkező szakrendelést is működtet, gondozást végez, valamint területi felnőtt- és gyermekfogászati ellátást és iskola fogászati rendelést is ellát. A kórház anyagi és tárgyi feltételei meglehetősen korlátozottak. Sajnos bizonyos osztályokat a bezárás fenyegeti, így a szülészeti osztály bezárása elleni tiltakozásul már el is kezdődött az aláírásgyűjtés. A szakorvosok elmondása szerint az intézet fennállása óta már sokszor lebegett felettük Demoklész kardja, de a mostani helyzet végveszélyt sejtet. Más osztályok is komolyan megérzik az egészségügyet érintő intézkedéseket. Örülnek, ha finanszírozni képesek az ellátást, fejlesztésre, beruházásra nem is nagyon mernek gondolni, pedig a kórház egyes részeire igencsak ráférne a rekonstrukció. Szerencsére az intézet informatikai rendszere jó és a diagnosztikai géppark is modern. A kórház országos hírű a kézsebészetben elért eredményeiről, melyeket a betegelégedettségi mérések is tükröznek.

Oktatásba kapcsolódva

Az intézmény 1996-ban megkapta az Oktató Kórház címet, valamennyi osztálya akkreditációs joggal vesz részt a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésében, rezidens-képzésben. Az osztályvezető főorvosok meghívásra rendszeresen részt vesznek a DOTE Államvizsga Bizottságaiban is. Említésre méltó az a tevékenység is, amelyet az intézet az ország más egyetemi hallgatóinak oktatásában végez. A diósgyőri kórház több évtizede szakmai segítője a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában folyó szakdolgozói képzésnek. A nappali tagozatos szakközépiskolás tanulóknak a sebészeti, szülészeti, belgyógyászati osztályok a gyakorló területei és az ápolási gyakorlatot is itt végzik. Az intézményben folyó tudományos tevékenységet az intézményvezetés által életre hívott Tudományos Bizottság koordinálja, szervezi. Számtalan sikeres országos és helyi rendezvény, vagy azokon előadásokkal, pályamunkákkal nyert díjak, megjelent közlemények is fémjelzik a tevékenységet.

Hitvallás és elhivatottság

A nehézségek ellenére az intézet jövőbeli célja összecseng a kórház jelenlegi hitvallásával: "Hivatásunkat a betegek megelégedésére, gyógyításuk érdekében korunk kihívásainak megfelelve, magas színvonalú szakmai tudással, humánus magatartással végezni". Hogy a lehetőségekhez mérten minden tökéletesen működjön, mérik nemcsak a betegelégedettséget, hanem a dolgozóit is. Az intézet arra törekszik, hogy a hozzájuk bizalommal forduló betegek kezelését magas szintű szakmai tudással és ápolással tudják elvégezni. A betegellátás során különleges figyelmet fordít a kórház arra, hogy betegek jogai - a hatályos jogszabályban rögzítettnek megfelelően - érvényesüljenek. Az intézményben dolgozó orvosok, szakemberek igyekeznek a betegeket a különböző beavatkozásokkal kapcsolatban, valamint a betegségük természetét illetően kellő felvilágosításban részesíteni.

Fejlesztés és fejlődés?

Az intézmény fenntartója által megpályázott és elnyert címzett támogatásból 2002 évben megvalósult a kórház rekonstrukciós folyamatának nagy része: megújult a neurológiai és stroke osztály, valamint egy sürgősségi betegellátó osztállyal is bővült az ellátást. Ugyanebben az évben következett be az ápolási- és mozgásszervi rehabilitációs osztály átadása 20-20 ággyal, mely önerős beruházás keretén belül valósult meg. Az intézet a gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében kontrolling rendszert épített fel és 2003-ban megszerezte az ISO 9001:2000 szabvány szerinti minőségirányítási rendszertanúsítványt. Több éve működik a Miskolc-Diósgyőr Egészségéért Közhasznú Alapítvány is, amelynek célja és feladata többek között az, hogy biztosítsa a betegek és egyéb rászorulók ellátásához szükséges feltételeket, elősegítse az egészségügyi intézményben dolgozók szakmai továbbképzését. A jövő kiszámíthatatlan, de a kórház összes dolgozója teszi a dolgát, miközben megpróbálnak nem a létbizonytalanságra gondolni.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Diósgyőri Kórháza
Főigazgató: Dr. Hártó György
Kórházalapítás: 1901
Osztályok száma: 9
Vonzáskörzet: Miskolc és környéke
Ellátott fekvőbetegek száma: 16 183 fő/év (2005)
Ellátott járóbetegek száma: 419 875 fő/év (2005)
Orvos létszám: 66
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 389
Aktív betegágyak száma: 369
Alapítvány: Miskolc-Diósgyőr Egészségéért
Közhasznú Alapítvány
Bankszámla száma: 11734066-20811840

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció