Kiborultak az orvosok, tömeges felmondásra készülnek

A magyar egészségügy sokkal kevesebb pénzből és rosszabbul is működik, mint a régió vagy az Európai Unió más országaié. Erre pedig nem jelent megoldást az, hogy foltozgatni próbálják a rendszer hibáit – véli a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

„A háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe” – a 444.hu cikke szerint ezt szavazta meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli Országos Küldöttközgyűlése szombaton.

stresszes orvos
Nagy bajban a hazai egészségügy, a hivatástudat ide már nem elég. Fotó: Getty Images

A hivatástudat ide már nem elég

A kamara elnöke, Kincses Gyula úgy fogalmazott, évtizedek óta a szabadidejük terhére vállalják, önkéntesen vállalnak ügyeleteket és műszakokat a hazai orvosok és szakdolgozók, hogy a betegek folyamatos ellátása biztosított legyen. Ez a hivatástudat azonban önmagában nem képes a végtelenségig megoldani a helyzetet, és nem elegendő a jó minőségű gyógyítás feltételeinek megteremtéséhez sem.

Éppen ezért a MOK egy újratervezett egészségügyi rendszer bevezetésére tett javaslatot. Ennek lényege at lenne, hogy vagyoni helyzettől függetlenül minden beteg megfelelő ellátásban részesüljön, a pályaképet pedig úgy kellene átalakítani, hogy az hosszú távon motiválja és meg is tartsa a dolgozókat.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint a szakdolgozók nem kapták meg a kormány által ígért béremelést. Az orvosok azonban igen, emiatt pedig a bérek közötti különbség még nagyobb, mint valaha: a szakdolgozók most csak ötödannyit keresnek, mint az orvosok.

Nem viszik tovább a hátukon a rendszert

A kamara most egy hosszú távú egészségügyi átalakítási tervezet kidolgozását követeli. Elvárásuk továbbá, hogy ebben a folyamatban a kormány képviselőin kívül a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai kamarák, a parlamenti pártok delegáltjai és a betegszervezetek is részt vehessenek.

Annak érdekében, hogy követeléseik megvalósuljanak, komoly lépésre szánták el magukat. „A tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt” – olvasható a cikkben. A MOK szerint ezzel egyértelműen jelzik, nem hajlandóak tovább vinni a hátukon egy rossz egészségügyi rendszert.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra