Kettőből egy

2006. január elsejétől hivatalosan is egyesült a Madarász utcai Gyermekkórház a Heim Pál Gyermekkórházzal. A nem kevés munkával járó összeolvadást Dr. Harmat György főigazgató és menedzsmentje vezényelte le, de a teljes folyamatnak még korán sincs vége.

Gyermekmenhelyből gyermekkórház

A Heim Pál Gyermekkórház elődjét, az Állami Gyermekmenhelyet, amely 170 ággyal hat épületet foglalt magában, 1906-ban adták át. Létrejöttével nagy űrt töltött be. A menhelyet 1953-ban nyilvánították gyermekkórházzá. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház alapkövét 1908. január 3-án rakták le, és azóta - ahogy mondani szokták - sok víz lefolyt már a Dunán. Már 1973-ban felmerült, hogy a gyermekkórház területén egy modernebb, nagyobb kapacitású gyermekkórházat hozzanak létre, de a terv mindig csak terv maradt. Később az a koncepció látszott kivitelezhetőnek, hogy a kórház területén már meglévő és jól használható épületek megtartásával több ütemben építsenek fel egy minden igényt messzemenőkig kielégítő gyermek-egészségügyi centrumot.

Az egyesítés tervei

A Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a múlt évben olyan döntést hozott, hogy a Heim Pál Gyermekkórház legyen a Közép-Magyarországi Régió gyermek-egészségügyi centruma. Ennek keretében megvizsgálták a szakmai és gazdasági előnyeit a Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház egyesítésének. Jóllehet az egyesítés csökkenti az ellátóhelyek számát, de racionálisabb gazdálkodást tesz lehetővé. Természetesen a szakmai előnyök teljes mértékben csak akkor mutatkoznak meg, ha a Heim Pál Gyermekkórházban a megkezdett vagy tervben lévő befogadó épületek elkészülnek és a párhuzamosságokat a két intézmény működésében meg lehet szüntetni. A fővárosi gyermekellátás racionalizálásához szükséges a Madarász és a Heim Pál Gyermekkórház funkcionális és szervezeti összevonása, amely fokozatosan valósul meg, olyan mértékben, ahogy a szükséges épületek elkészülnek.

17 osztály, 38 szakrendelés

Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház a szívsebészeti ellátás kivételével (azt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet látja el) teljes spektrumú fekvő - és járóbeteg-ellátást biztosít az agglomerációval együtt közel félmilliós gyermekpopuláció számára. A Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház 550 ággyal áll a kis betegek rendelkezésére. A Heim Pál Gyermekkórház a Közép-Magyarországi Régió Gyermekgyógyászati Centrumaként működik. Az intézményben 17 osztály és 38 szakrendelés található. A kórházban dolgozó szakemberek munkáját korszerű diagnosztikai háttér támogatja.

Éves szinten mintegy 30 000 fekvőbeteg és több mint 500 000 járó-beteg ellátására, gyógyítására kerül sor. A kórházban megforduló betegek negyven-hatvan százaléka érkezik vidékről.

Speciális feladatok

A kórház több osztálya - a gyermekellátásban egyedüliként - országos feladatot lát el a bőrgyógyászat, az ortopédia, a szemészet, a toxikológia és az urológia területén, ezeken felül a gyermekonkológiai hálózat egyik vezető bázisa is itt található. Minden osztály profiljában van olyan szakmai specialitás, ellátási forma, amely kizárólag csak a Heim Pál Kórházban található meg. A kórházban működik a gyermek diabétesz ellátás központja, továbbá foglalkozik gyermekkori kóros elhízás problémájával is. A kórház látja el a főváros egészére vonatkozó gyermek egészségügyi feladatokat is: így működteti az Anyatejgyűjtő Állomást, a fogszabályozó osztályt és orvosi, ápolási ellátást nyújt a főváros 39 gyermekotthonában. A két kórház együttesen a hét ügyeleti napból hatot lát el: az Üllői úti intézmény hétfőn, szerdán és szombaton teljesíti ezt a feladatot a Madarász utcai intézmény pedig kedden, csütörtökön és vasárnap. A fekvőbeteg osztályokra érkező gyermekek felvétele a Felvételi Irodán - "A" épület - történik, a nap 24 órájában, de ha a gyermek állapota súlyos és kezelése sürgősséget igényel, akkor közvetlenül az osztályra érkezik. Ebben az esetben a felvételt és az ehhez kapcsolódó számítógépes adminisztrációt a felvevő osztály végzi. A két intézetben összesen 263 orvos dolgozik, és oktató kórháza a Semmelweis Egyetemnek és az Egészségügyi Főiskolának. Ennek ellenére sok szakterületen nehéz a szakember utánpótlás. Kevés az ideggyógyász, az onko-heamatológus, a fül-orr-gégész, a gyermeksebész, és szintén nehéz találni gyermekröntgenes és gyermeklaboros szakembert is. Másik nagy gondot jelent a főigazgatónak, hogy az itt dolgozó szakemberek korfája öregedő, tehát szükség lenne fiatalításra, de ennek financiális lehetőségei nagyon behatároltak.

Egységben az erő

A Heim Pál Gyermekkórház az ország legnagyobb gyermekkórháza, amelynek van egy Üllői úti komplexuma és egy Madarász utcai. Az egyesítés előnyei hosszabb távon fognak megmutatkozni. Most zajlik a két kórház számítástechnikai hátterének az egységesítése, ami szintén nagy feladat, de ha elkészül az egységes platform, akkor gyorsabbá, hatékonyabbá és ésszerűbbé válik majd az adatforgalom. Szintén most van soron a kijáró ügyelet összevonása is. Eleddig sikerült megvalósítani a közös, szervezeti gyógyszertárat, egységesítették a műszaki - gazdasági ellátó-területet, a menedzsmentet és a laborszolgáltatást. Az itt dolgozóknak tanfolyamok által biztosított az állandó továbbképzés, a tudományos munkában való részvétel és a publikáció. Hogy milyen fontosnak tartja a kórház vezetése a tudományos munkát, azt az is jelzi, hogy 15 orvos rendelkezik tudományos fokozattal.

Távlati célok

A Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti épületegyüttesére erősen ráfér a rekonstrukció, ami már néhány éve elkezdődött, és azóta több épület részben már át is épült. Ilyen például az "A" tömb részleges rekonstrukciója, valamint a "C" tömb néhány osztályának felújítása. A volt "G" épület európai uniós pályázati pénzekből belgyógyászati tömbbé alakul, és 2008 - 2010 környékén készül majd el a 280 ágyas központi manuális tömb, ami többek között a sebészetet és a traumatológiának fog otthont adni. Ha ezen célok megvalósulnak, akkor talán csökkenteni lehet majd a jelenleg sajnos mindig elég hosszúra nyúló várakozási időt.

Heim Pál

1875-1929.

A modern csecsemőgyógyászat megteremtője, melyet óriási elhivatottsággal művelt, terjesztett és tanított.

Nagyrészt neki köszönhető a pozsonyi klinika létrejött is, és az ottani csecsemővédelem megalapozása.

A magyarországi csecsemővédelem megszervezése, irányítása, vezetése is az ő nevéhez fűződik. Személyesen járta a falvakat, és saját maga akarta látni, hogy hol, mit kell cselekedni.

Heim Pál Gyermekkórház
Főigazgató: Dr. Harmat György
Kórházalapítás: 1908
Osztályok száma: 17 osztály 38 szakrendelés
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 30000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 500 000 fő/év
Orvos létszám: 263 fő
Aktív betegágyak száma: 550 fő
Alapítvány: Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány
Bankszámla száma: 10300002-20373229-00003285

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: