Itt a síszezon: mire ügyeljünk, ha utasbiztosítást kötünk?

Kiss Verus

Ha a téli síeléshez külföldi úti célt választunk, a bőrönd, költőpénz és útlevél mellett fontos kellék az utasbiztosítás is, ami az utazás alatti kellemetlenségek (váratlan betegség, baleset vagy útipoggyászban esett kár) ellen nyújt védelmet.

A nyugodt pihenéshez, gondtalan téli sportoláshoz hozzájárulhat annak tudata is, hogy vészhelyzet esetén is "biztosított" a segítség. A lelki megnyugvást már otthon "megszerezhetjük", méghozzá egy megfelelő, akár interneten kötött biztosítás segítségével.
A szolgáltatási csomagok széles választéka érhető el, amelyek közül érdemes az ajánlatok összehasonlítása alapján választanunk. A kínálat az alacsony határösszegeket és kevés szolgáltatást tartalmazó, de kedvező árú szerződésektől a minden igényt kielégítő, magasabb díjú szerződésekig széles skálán helyezkedik el. Az esetek jelentős részében akár már napi pár száz forintért - azaz az utazásra szánt összeg töredékéért - biztosíthatjuk magunkat.

Utasbiztosítást számos helyen köthetünk: utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban. Az interneten keresztül is köthető szerződés, ahol kalkulátorok segítségével hasonlíthatjuk össze az ajánlatokat A további fontos tudnivalókat az alábbi pontokban foglaltuk össze:
 • Az utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt lehet megkötni és kell a díját megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja.
 • A szerződés szövegét aláírás (internetes fizetés) előtt alaposan nézzük át, főleg arra vonatkozóan, hogy a biztosítás mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet.
 • Ha közvetlenül a biztosítók vagy bankok fiókjait keressük fel, ott általában csak az adott szolgáltató különböző termékei közül választhatunk. Az utazási irodák már legalább 2-3 szolgáltató partnerrel állnak kapcsolatban. A legszélesebb választék az online biztosítás értékesítési felületeken, itt tudjuk a különböző ajánlatokat a legkönnyebben és a leggyorsabban összehasonlítani, és a számunkra legkedvezőbbet kiválasztani.
 • A bankkártyák többségéhez tartozik általános utas- és balesetbiztosítás is, melynek részleteiről bankunknál érdeklődhetünk. Jó tudni azonban, hogy a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítási szerződések az esetek túlnyomó részében a legolcsóbb, és épp ezért a legkevesebb szolgáltatást, és a legalacsonyabb limiteket tartalmazó csomagok, sport (pl. sí utakhoz ajánlott) biztosítást pedig általában nem foglalnak magukban. Az ilyen utasbiztosítás általában csak egy főre szól, ami családi utazás esetében nyilván nem elégséges. Utazás előtt mindenképpen érdemes ezért átolvasni a biztosítási szerződés szabályzatát, és a szerződésben foglalt szolgáltatásokat!
 • Még a rövid, akár 1-2 napos külföldi utazások esetén is kössünk biztosítást!
 • Ha van utasbiztosítási szerződésünk, a biztosító assistance központja a váratlan helyzetekben értékes segítséget nyújt. Ellenőrizzük, hogy csomagunk tartalmazza-e a szolgáltatást, melynek köszönhetően a Föld bármely pontjáról 24 órában elérhető telefonos segítségnyújtás is. Ennek nagy előnye, hogy anyanyelvünkön tájékoztatnak bennünket a szükséges teendőkről baj esetén.
 • Az EU területén érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltásával bizonyos sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat ingyen vehetünk igénybe. A részletekről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján tájékozódhatunk.
 • A biztosítási kötvényt (vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást) az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal!
 • Ha az utazás alatt baleset, betegség ér minket, vagy poggyászunkban kár keletkezik, haladéktalanul hívjuk fel a biztosítót! Ha a bejelentést elmulasztjuk, a biztosító csak korlátozott mértékben téríti meg kárunkat.
 • A baleset vagy betegség következtében szükségessé váló kórházi kezelés esetén felmerült költségeket a biztosító általában közvetlenül rendezi a kórházzal. A felmerült egyéb költségeket (pl. gyógyszerköltség) a helyszínen az utas fizeti, és utólag, számla ellenében a biztosító visszatéríti.
 • Biztonságot is vásárolhatunk arra az esetre, ha szervezett utazásunk, egyéni repülésünk betegség, baleset miatt meghiúsul. Lehetőségünk van arra, hogy az utazás / repülőjegye árának néhány százalékáért lemondási biztosítást kössünk ilyen helyzet esetére.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag